Allegro, straszenie US przez kupującego

• Autor wątku Autor wątku Madelaine87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madelaine87

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam serdecznie,

sytuacja jest dośc nitypowa, miałam poprostu wielkiego pecha trafiając na takiego a nie innego kupującego. Mianowicie:

mój chlopak korzystając z mojego konta na allegro wystawil kilka rzeczy na aukcję, stare części od komputera. Aukcji kilka, kwoty rózne od 10 zl do 95. Łącznie jakieś 150 zł. Nie podał w automatycznie wysłanej wiadomości nr konta gdyż nie było mnie w dom a nie wiedział w których papierach ma szukac :P Dni mijały, oczywiście zamiast od razu mi powiedziec, spytał się o nr mojego konta po kilku dniach. Dokladnie tydzień po zakończeniu aukcji dostalam niemiłego maila od kupującego. Brzmiało to mniej więcej na zasadzie " kiedy łaskawie doczekam się nr konta, może jeszcze na paczkę będę czekał miesiąc czasu". Bardzo miło odpisałam owemu Panu z uwzględnieniem "Witam, Pozdrawiam itp" ze czekalam aż wybierze opcje dostawy, mi się ze sprzedażą nie spieszy a nie wypełnił on wszystkich formalności. Pozdrowiłam i tyle. Po niedługim czasie dostałam maila z obelgami " Ty gnoju, gówniarzu itp ze nie będzie się ze mną witam bo mnie nie zna itd" obelgi poszly niezłe. Odp więc " Proszę skontaktowac się z allegro o zwrot prowizji, Pozdrawiam i żegnam". Cały czas do końca byłam miła. Fakt, mój błąd że obudzilam się zręką w nocniku ale owy Pan był tak chamski ze stwerdzilam że nie chcę prowadzic transakcji z kims takim. Po niedlugim czasie dostałam maila iż poinformował US w związku iż sprzedaję rzeczy nielegalnie, podatki itp heh koniec maila brzmiał " Teraz zobaczysz gnoju jak się kończy obrażanie innych". Nie wiem o co mu chodziło gdyż cały czas byłam miła i starałam się zachowac spokój. Po 10 minutach na jego stronie o mnie przeczytałam ze osoba z moim nickiem w aukcjach szuka doznań cielesnych, ze jestem chora psychocznie, tuman itp :confused:

Moje dwa pytania:

1. jak wyglada kwestia z US ? nie znam się na tym, pierwszy raz cos sprzedawałam na allegro, zawsze byłam kupująca. Będę musiała płacic jakąs karę w związku iż nie prowadzę dzialalności gospodarczej a sprzedaję? ile ona może wynosic? i jak mogę szybko załatwic sprawę z US? przy tak niskiej wartości aukcji mam nadzieję że nie będzie to dużo. :(

2. Czy jesli ataki tego Pana będą się powtarzały mogę to zglosic na policję ? ech domyślam się że dowody typu maile czy print screen jego strony to nic, gdyż też może sobie w moje maile coś dopisac i pokazac to niby jako dowód ale boje się. ( kilka lat temu dostawałam anonimy z pogróżkami, bylam też nękana przez internet dlatego mama taki uraz i boję się takich sytuacji )

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odzew

1) Nie powinnaś się niczego obawiać ze strony US. Jeżeli jesteś właścicielką rzeczy ponad 6mscy to możesz ją sprzedać bez płacenia podatków chyba, że suma pojedyńczej transakcji przekracza 1000 PLN.
2)Już możesz zgłosić na policję. Zniewaga 216 KK jeżeli dobrze pamiętam. Masz meile zachowane to powinno wystarczyć jako dowód w sprawie.

Bardzo dziękuję, owszem jestem ( tzn narzeczony jest :P ) właściecielem tych rzeczy tylko nie ma na to dowodu, rorabia w serwisie komputerowym więc w domu mamy dużo kabli, plyt itp rzeczy ale nie ma żadnego dowodu zakupu ani żadnego swistka który mógłby to potwierdzic, co najwyżej słowo szefa od ktorego te 'graty' dostał.

Jeszcze jedno: jesli zglosiłabym sprawę na policję rozumiem że tylko z powodztwa cywilnego? w tym momencie musze płacic za rozprawę i wszelkie kwestie 'papierkowe' ?

Ostatnia edycja:
art. 216
§ 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,

podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.

§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.

§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.

§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

dziękuję za "podpowiedź", zgadza się: art 16 :)

Powrót