ALLEGRO - towar nie został wysłany

• Autor wątku Autor wątku Rainny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rainny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, 9 dni temu zakupiłam towar u jednego z Allegrowiczów. W tym samym dniu przyszło powiadomienie, że sprzedawca otrzymał wpłatę. Wybrałam list ekonomiczny co wiąże się z ryzykiem, że przesyłka zaginie. To rozumiem i świadomie dokonałam wyboru, ale w ogóle nie przyszedł mi email, że towar został wysłany, a zawsze jak robię zakupy przez Allegro to przychodzi mi taki email. Napisałam email z zapytaniem o towar i napisałam jak zawsze przebiega procedura zakupu i napisałam, że podejrzewam oszustwo. Sprzedawca oburzył się i twierdzi, że wysłał i jestem niepoważna, i że mu nie jest do śmiechu czytać takie farmazony od osoby, która kupiła coś za 1,70 zł i że jest to żałosne. Grozi mi także paragrafem 24 Kodeksu Cywilnego. A czy jest to kwota 1,70 zł czy 200 zł to uważam, że różnicy żadnej nie robi. Co w tej sytuacji mogę zrobić? Mam wrażenie, że Sprzedawca uznał, że przesyłka jest g**** warta i po prostu jej nie wysłał, bo jak napiszę coś w stylu, że czuję się oszukana to mnie postraszy paragrafem i ja odpuszczę.

Przestać wysyłać nonsensowne maile sprzedawcy. Sprzedawca nie musi wysyłać żadnych potwierdzeń wysłania towaru.

Sprzedający ma rację. Świadomie wybrałaś taki rodzaj przesyłki, żal możesz mieć tylko do siebie.

Okej. W takim razie dziękuję za odpowiedzi.

czy to ma jakieś znaczenie skoro Kupująca świadomie własnie taką przesyłkę wybrała ?
Ma. Przy zakupie konsumenckim na sprzedawcy ciąży obowiązek wydania towaru, a wydanie następuje w momencie fizycznego odbioru.
Jeśli to nie zakup konsumencki, to sprzedawca i tak - aby zwolnić się z odpowiedzialności - musi wykazać fakt przekazania przesyłki przewoźnikowi.

Jeśli idzie o zakup konsumencki to rozumiem, jednak jeśłi idzie o drugą możłiwość, zmieniłeś zdanie ? :)
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/181676-allegro-zgubiony-list-zwykly.html
cedwah napisał:
Ponieważ sprzedawca nie jest przedsiębiorcą, chwila wydania rzeczy nie była umownie określona, zgodnie z art. 454 par. 1 kodeksu cywilnego wydanie rzeczy nastąpiło z chwilą wydania rzeczy przewoźnikowi. W momencie wydania przesyłki przez sprzedającego ryzyko zagubienia lub zniszczenia przedmiotu ponosi kupujący, zatem nie może on zgłaszać wobec sprzedawcy żadnych roszczeń.
Również cytowałeś powyższe :)

Cytowałem, bo to prawda. Ale należy wykazać( nie tylko mówić), że wydano towar przewoźnikowi.

Tak, sprzedawca jest przedsiębiorcą. Posiada sklep. Ma nadany NIP i REGON. On twierdzi, że wysłał. Poprosiłam o podanie daty kiedy towar został wysłany, ale milczy.

W takim razie nie ma znaczenia, czy wysłał - istotne jest, że towar nie został Ci wydany (doręczony).
Zażądaj wydania towaru.

Powrót