[Allegro] Towar niezgodny z umową

• Autor wątku Autor wątku Stawik0001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stawik0001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem tutaj jako sprzedawca gdyż sprzedałem towar na allegro dokładniej aparat Sony HX50, sprzęt był sprzedawany jako używany. Aukcja posiadała dokładne reale zdjęcia aparatu oraz opis dokładnie taki:

"Witam, sprzedam trzy miesięczny aparat w stanie idealnym, wszystko chodzi pięknie. Dokładam również kartę SONY 32GB do zestawu. Wszystko oryginalne kupione w EURORTVAGD, posiadam paragon zestaw wyniósł mnie 900zł. Kupione tylko na wyjazd dlatego teraz sprzedaje, polecam. "

Problem w tym że aparat posiadał rysę na obudowie (która była widoczna na zdjęciach) oraz rysy na ekraniku aparatu, których nie ma ani na zdjęciach ani nie było przed moją wysyłką na 100. Jednak powiedziałem, że nie ma sprawy proszę o wysłanie towaru w ciągu 14 dni oddam pieniążki jednak kupujący stwierdził że odda mi dopiero za miesiąc ponieważ teraz go potrzebuje. Minął miesiąc i straszy mnie sądem i adwokatami ponieważ nie chce oddać mu pieniędzy za aparat.

Proszę o poradę co mam w takiej sytuacji zrobić. Pozdrawiam.

Rysy na obudowie to nie wada istotna żeby mógł żądać odstąpienia od umowy.

Tak ale na wyświetlaczu? Których oczywiście nie było przed wysłaniem.

Nawet na wyświetlaczu nie przeszkadza w korzystaniu z towaru w sposób zgodny z celem jego nabycia czyli nie uniemożliwia robienia zdjęć i oglądania ich na tym wyświetlaczu. No chyba, że to nie rysy a jakieś poważne uszkodzenia, które wyraźnie utrudniają korzystanie z tego wyświetlacza, nie wiem jak to wygląda, ale moim zdaniem kupujący może żądać najwyżej obniżenia ceny, a i tu bym się zastanowił. Aparat jest od robienia zdjęć a nie ładnego wyglądania, zwłaszcza używany, gdzie można się spodziewać, że rysy na nim będą. Jeśli nie utrudnia to korzystania z wyświetlacza, nie wypacza obrazu itp. to moim zdaniem nic co usprawiedliwiałoby zwrot pieniędzy. Pewnie kupujący chciał zrobić to co Ty, tylko zamiast sprzedawać aparat woli go oddać, bo łatwiej, szybciej i taniej.

Przede wszystkim, najpierw niech wyśle Ci ten aparat, złozy reklamację i powie konkretnie czego chce. Masz oceniać czy wada jest istotna na podstawie samych jego relacji? ;)

Ostatnia edycja:
Powrót