[allegro] tranzakcja

• Autor wątku Autor wątku jkrpol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jkrpol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam duży problem i bardzo proszę Was o pomoc.

Wystawiłem na allegro komórkę. Po jakimś czasie napisał do mnie jakiś facet z Nigerii , że chce kupić ten telefon. Odpisałem mu że ok i przesłałem mu mój numer konta. W między czasie ktoś na allegro z polski kupił tą komórkę i ja mu ją wysłałem. Zapomniałem w ogóle o tym Panu z Nigerii. Dzisiaj przyszedł do mnie mail z jakiegoś banku "Bank of America" w którym zostałem poinformowany , że na moje konto zostały przelane pieniądze. Napisałem do tego Nigeryjczyka z prośbą o anulowanie , ale jeszcze nie odpisał. Co mam zrobić , czy jestem zobowiązany do sprzedaży ? Chciałbym się z tego wycofać.

Uczciwy kupujący, który nakłania Cię do łamania regulaminu Allegro (sprzedaż wystawionego towaru poza serwisem)? Powiem jeszcze raz - nie jest to uczciwy kupujący, tylko przekręt, i to grubymi nićmi szyty.
http://allegro.mikroprogramy.pl/komu.html?koment=19

Nie chce mi się nawet podawać co nie trzyma się "kupy" w otrzymanym przez Ciebie mailu.
Mimo to podpowiem:
- błędy językowe
- różnice w nazwach i dziwne adresy email (mail od smithben79 w imieniu banku)
- potwierdzenie zapłaty mailem! - juz to powinno zaświecić czerwoną lapmkę (w moim przypadku - wielką latarnię morską by to zaświeciło)
- transakcja została zaakceptowana, ale pieniądze zostaną przelane na twoje konto dopiero po wysłaniu przez Ciebie towaru (tzn po podaniu przez Ciebie tracking number) - śmiech na sali.
Zgadnij co się stanie jak wyślesz paczkę? NIC! Nie dostaniesz żadnych pieniędzy, nigdy ich nie miałeś dostać. Ten mail stworzył Twój kontrahent (bądź zorganizowana grupa przestępcza, której jest członkiem, a zajmująca się scamem).
Nie przejmuj się tym. Zamiast tego polecam zapoznaznać się z tym adresem:
Welcome to 419Eater - najciekawsze sposoby walki z nigeryjskimi przekrętami, kiedy to osoby "przekręcane" same wyprowadzają w pole "przekręcaczy".

Dziękuję Ci bardzo za pomoc.

Gdyby doszły pieniądze na moje konto , to bym się zdziwił :)

Dzisiaj dostałem jeszcze takie dwa maile z Nigerii:

"hello ,
i wil urge u send back the payment back to my client address via western union money transfer to the address i gave to u .. Awaitin the western union money transfer details in my mail box as soon as possible .. "

i drugi:

"helo ,
but my client have send u the payment.. so i guess u send back is money to his address he gave to u via western union money transfer .."

nie do końca rozumiem , o co mu mniej więcej chodzi ? Na razie nie przyszły mi żadne pieniądze na konto , on chce żebym mu je odesłał ?

Dalej próbuje Cię naciągnąć na kasę.
Napisz mu, aby przesłał Ci potwierdzenie dokonania przelewu wraz z datą zaksięgowania. Najprawdopodobniej dostaniesz w odpowiedzi spreparowany przez niego skan przelewu bądź inny bezwartościowy "dowód". :)

Albo napiszę mu że odeślę mu pieniądze jak tylko przyjdą one na moje konto. Co o tym sądzisz ?

PS. Jeszcze tak dla potwierdzenia , jesteś pewien na 100% że to jest oszust ? Bo boję się , że naśle jakąś policję czy coś że mi przesłał pieniądze a ja mu sprzętu nie wysłałem

Sądzę, że im mniej będziesz się z tym człowiekiem zadawał, tym lepiej :)
Dla rozrywki możesz zrobić to, co wskazałem.

Ok , jeszcze raz dziękuję Ci za pomoc. Jak przyśle mi jakieś nowe maile to napiszę żeby się poradzić.

Na razie nic mu nie będę odpisywał , bo nie chcę się zadawać z oszustem.

Powrót