Allegro-unieważnienie aukci z powodu uszkodzenia towaru

• Autor wątku Autor wątku Dejiko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dejiko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pytanie.
Kupiłam dwa przedmioty u jednego sprzedawcy. Za przesyłkę płaciłam raz przy czym do drugiego przedmiotu musialam dopłacić nieznaczną kwotę.
Dziś otrzymałam paczkę w której znajdował się tylko jeden przedmiot. Chcąc to wyjaśnić odpisali mi że przy realizowaniu wysyłki, jeden z przedmiotów został uszkodzony i że mam podać nr. konta a oni mi zwrócą za niego pieniądze.
Przyznam że dlatego kupowałam 2 rzeczy żeby przesyłka wyszła taniej.
Prawdopodobnie nie dopilnowali wysyłki i poszli na łatwiznę, aukcja była dla mnie korzystna, więc nie opłacało im się by tego wysyłać drugi raz.

Czy sprzedawca nie wywiazał się z obowiązku? i czy mogę z tym coś jeszcze zrobić ?

Jeśli świadczenie stało się niemożliwe do spełnienia, możesz żądać zwrotu ceny, mowa tutaj zarówno o cenie przedmiotu jak i dodatkowych kosztach przesyłki, które niesłusznie poniosłaś licząc, że oba przedmioty dotrą do Ciebie

Cóż możesz też żądać, aby na własny koszty wysłali nowy, drugi przedmiot za który zapłaciłaś - to, że "się uszkodził" jest wyłącznie ich winą, a masz prawo żądać towaru za który zapłaciłaś. W końcu umowa kupna mówiła o wysłaniu dwóch przedmiotów.

Wydaje mi się, że mogą powołać się na niemożliwość spełnienia świadczenia..

Powrót