Allegro "używany jak nowy"

• Autor wątku Autor wątku Wizytor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wizytor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

30 Października 2015r zakupiłem na Allegro laptop. Wystawiony był jako Nowy i nic w opisie aukcji nie wskazywało aby było inaczej. Na zakup otrzymałem FV 23%.

Wczoraj byłem zmuszony wysłać laptop na naprawę gwarancyjną. Przy tej okazji, w serwisie, dowiedziałem się że ten laptop, ok 2 tygodnie przed moim zakupem na Allegro, był naprawiany. Jako dowód mam wydruk ze szczegółami tej naprawy.

Sprzedawca telefonicznie przyznał, że laptop nabył od innej firmy i rzekomo nie zna przeszłości urządzenia.

Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czuję się oszukany i wprowadzony w błąd. Nowy laptop okazał się nie tylko używany ale również naprawiany.
Od zakupu minął ponad rok ale dopiero teraz dowiedziałem się tych faktów.

Ostatnia edycja:
A na czym polegała wada i co naprawiono?

Moja obecna usterka (odklejanie się ramki przy zawiasach) może mieć związak z wcześniejszą naprawą zawiasów.

Fakt jest taki, że w dniu zakupu laptop nie miał własiwości takich jakie opisał sprzedawca. Nie było to urządzenie nowe.

Ostatnia edycja:
Czy to pytanie jest podchwytliwe?
Laptop przeszedł naprawę zawiasów zanim go kupiłem. Może nie jestem ekspertem ale bez rozpakowania, urządzenia i skorzystania z niego nie wysyła się nowego urządzenia na naprawę.
Może jest powystawowe, może było używane i zwrócone. To chyba bez różnicy.

Nawet jeżeli naprawa przywraca pełną funkcjonalnosc urządzenia to nie możemy nazwać go fabrycznie nowym. Za granicą jest na to termin "refurbished" i sprzedawca powinien o tym poinformować.

Ostatnia edycja:
Wizytor napisał:
Laptop przeszedł naprawę zawiasów zanim go kupiłem.
Nie oznacza to, że był wcześniej używany.
Potrafisz wykazać różnicę w cenie pomiędzy nim, a egzemplarzem bez tej naprawy?

loco1 napisał:
Nie oznacza to, że był wcześniej używany.
Potrafisz wykazać różnicę w cenie pomiędzy nim, a egzemplarzem bez tej naprawy?

Byłbym wdzięczny gdybyś wyjaśnił swój tok rozumowania i podejście.

Nie jestem w stanie wykazać takiej różnicy.

Ostatnia edycja:
Wizytor napisał:
Byłbym wdzięczny gdybyś wyjaśnił swój tok rozumowania
Po otworzeniu opakowania mogło okazać się, że zawias jest felerny i został przekazany do naprawy. Mógł nie być w ogóle używany.
Wizytor napisał:
Nie jestem w stanie wykazać takiej różnicy.
Zatem obawiam się, że niczego teraz już nie osiągniesz.

Sam fakt naprawy oznacza, że urządzenie nie jest już fabrycznie nowe.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Uważam, że wina leży po stronie sprzedawcy i nie zostawię tak tego.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jeśli mam samochód, który wyjechał z linii montażowej i wymaga poprawki lakierniczej, to gdy trafi do salonu to jest nie nowy? Zatem niestety - urządzenie "nowe" nawet po naprawie dalej jest "nowe", "nieużywane", ale po prostu naprawiane. Jeśli przy tym nie traci na wartości to tak jak kolega wyżej napisał - nic nie ugrasz.

Ostatnia edycja:
To trochę inna sytuacja.
Nie mówimy tutaj o producencie, który zauważył wadę na linii montażowej a o urządzeniu, które trafiło do naprawy od sprzedawcy lub klienta.
Gdyby było tak jak mówicie to każdy sprzedawca mógłby wystawiać urządzenia powystawowe i używane jako nowe.

gryffinian napisał:
Jeśli mam samochód, który wyjechał z linii montażowej i wymaga poprawki lakierniczej, to gdy trafi do salonu to jest nie nowy?...
Jest nowy ale może mieć obniżoną wartość, zależnie od technologii naprawy.

Jest nowy ale może mieć obniżoną wartość, zależnie od technologii naprawy.
Tak jest, dlatego pytamy autora pytania jaka jest - analogicznie - różnica w wartości laptopów nowych bez naprawy i z naprawą. Jeśli naprawa była wykonana tak, że różnica jest żadna to moim zdaniem nic nie ugra.

Trzeba by jeszcze zerknąć w warunki gwarancji. Czy fakt naprawy w jakiś sposób nie zmienia sytuacji użytkownika.

Powrót