allegro, wadliwy towar, odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku Kasiaa_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasiaa_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Zakupiłam przedmiot na allegro.
Dostałam go kurierem, paczkę odebrał sąsiad gdy mnie nie było.
Paczka z zewnątrz wyglądała w porządku, po rozpakowaniu towar jest uszkodzony, wydaje mi się, że nie z winy kuriera.

Ze sprzedającym nie dało się dogadać, bo na mnie krzyczał, a tego nie lubię.

Czy mogę zdecydować się na odstąpienie od umowy i otrzymam zwrot całej kwoty?

Z mojego punktu widzenia dostałam wadliwy towar i chcę spowrotem pieniądze.

Jesteś w stanie udowodnić, że otrzymałaś tak uszkodzony towar i nie zrobiłaś tego sama?

Dodzwoniłam się do infolinii Praw Konsumenta, po sugestii, zadzwoniłam do kuriera, który przyjechał i sporządziliśmy protokół szkody i odstępuję od umowy.

Jeśli chodzi o udawadnianie, to chyba nie mam tyle siły, żeby zagiąć felgę, młotka w domu też nie mam :) pytanie czy sprzedawca potrafi udowodnić, że wysłał dobrą felgę, ja dostałam zagiętą, a paczka jest nieuszkodzona

generalnie zniechęciło mnie to do droższych zakupów przez allegro

Niestety udowodnienie faktu otrzymania towaru uszkodzonego spoczywa na Tobie, a nie na sprzedającym. Protokół spisany po czasie też nie ma tu dużej wartości, ponieważ nie otwierałaś przesyłki w obecności kuriera. Należy liczyć na wyjątkowy rodzaj uszkodzeń i brak przeszkód ze strony sprzedającego, ale jak sama się przekonałaś - nie będzie z nim łatwo.

zagięcie nie jest duże, gdybym się temu mocno nie przyjrzała mogłabym tego nie zauważyć i szczerze mówiąc będąc kobietą mogłabym się dopiero o wadliwości dowiedzieć od mechanika

Powrót