Allegro - ważność strony 'O MNIE', problem!!

• Autor wątku Autor wątku cArro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cArro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich, na wstępie chciałem zaznaczyć, że poszukałem już co nieco na tym forum, ale odpowiedzi na moje pytanko nie znalazłem :]

Sprzedającym był przedsiębiorca, opcja kup teraz, a mój problem jest następujący: towar niezgodny z opisiem, nie będę się tutaj wdawał w szczegóły.

Więc postanowiłem zwrócić towar, jednak natknąłem się w stronie 'O MNIE' sprzedającego na ciekawe dodatki mianowicie:

"- Klient jest odpowiedzialny za dostarczenie reklamowanego towaru na swój koszt.
- Nie zwracamy kosztów wysyłki i opakowania."

Przejrzałem Ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, gdzie z art. 8 paragrafów 1,2 zdecydowanie wynika, że to sprzedawca ma obowiązek pokrycia kosztów dostarczenia przezemnie towaru.

Zastanawia mnie, jakim prawem sprzedający zabiera mi prawa, które mi przysługują??

Z regulaminu allegro
"Przykłady działań naruszających zasady dotyczące strony "o mnie":
* ustalanie własnych zasad dotyczących przebiegu transakcji lub licytacji, które sprzeczne są z obowiązującym prawem albo Regulaminem. W szczególności zabronione jest umieszczanie tam zwrotów:
- "w przypadku braku kontaktu po trzech dniach odstępuję od transakcji i wystawiam negatyw"

Na maila, z prośbą o polubowne załatwienie sprawy otrzymałem:
Bardzo proszę o nie używanie słów,których znaczenia Pan nie zna.
Licytując na naszej aukcji akceptuje Pan nasz regulamin,więc odsyła Pan
hantle na swój koszt wraz z wypełnionym protokołem zwrotu pieniędzy i
paragonem. Nie dotrzymanie któregoś z powyższych warunków spowoduje brak możliwości zwrotu pieniędzy.

Moje pytanie jest następujące: na ile takie nieregulaminowe wstawki w 'o mnie' są dla mnie wiążące. Czy jeśli zakupiłem już ten przedmiot, to straciłem prawo do nieodpłatnej reklamacji?? bardzo prosze o pomoc :)

Przy sprzedaży na odległość raczej ma zastosowanie ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. (Dz.U.2000.22.271)

Możesz po prostu odstąpić od umowy w ciągu 10 dni (jeżeli kupiłeś od przedsiębiorcy i masz paragon) i odesłać im rzecz z żądaniem zwrotu kwoty.
Jeżeli nie poinformowali cię o możliwości odstąpienie w ciągu 10 dni to masz na to 3 miesiące od otrzymania rzeczy.
Odsyłasz oczywiśćie na własny koszt.

Co do reklamacji to:

Art. 11. 1. Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia.
2. Umowa powinna określać miejsce i sposób składania reklamacji, nie powodujące nadmiernych trudności lub kosztów po stronie konsumenta.

Czytaj=Nadmiernych..... kosztów.
Myślę że wysłanie przesyłki z reklamacja do niech należy. Oczywiście należy przyjąć że sprzedawca odsyła naprawiony towar na swój koszt.

Powrót