Allegro-zakup

• Autor wątku Autor wątku tomekz9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomekz9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam problem z pewnym sprzedawcą z allegro. Kupiłem od niego telefon na aukcji, jednak chciał zapłaty poza aukcją na konta podane przez niego osobiście. Oczywiście zgodziłem się głupi. Po kliknięciu "kup teraz" napisałem do niego , od podał mi informacje do przelewu i pozostałe. Przelałem i wysłałem potwierdzenie plus prośbę o numer przesyłki, ale od tamtego maila cisza, dosłownie nic. Mam maila wymienione z nim, mam jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy? W mailu napisał ,że czas dostawy max 5 dni no i dzisiaj minęło te 5 dni więc zakładam iż raczej telefonu nie dostanę. Z góry dziękuje za pomoc

Rozumiem ,że mogłyby być różne sytuację. Brak kontaktu jednak mnie martwi, przecież powinien napisać jeśli wysyłka się opóźnia dodatkowo nie podał mi nawet numeru przesyłki. Stąd moje pytanie. Więc takie maile i jeszcze potwierdzenie wykonania przelewu mogą o czymś świadczyć? Jeśli zgłoszę to na policję to odzyskam pieniądze?

Na policję zawsze zgłaszać oszustwo, wysłać wstępne zgłoszenie nawet mailem. Ale tylko po to że może się uda złapać a złapać a coś odzyskać to nie to samo. Całą korespondencję @ i z OLX , Allegro itd. zbierać, zeskanowaną ponieważ po pewnym czasie znika ona z portali. Na Allegro sprzedający z 10 komentarzami negatywnymi z ostatniego roku-nie kupuję.Szkoda czasu się upominać ( czas to też pieniądz:) .) Na Olx raczej nie jest zawodowym oszustem , ktoś kto ma konto rok, dużo rzeczy , napracował się wystawiając nie tylko drogie dobra poszukiwane np.telefony . Za pobraniem nic nic nie pomoże jeśli to zawodowiec.

A jak zgłosiłbym się do mojego banku o cofnięcie przelewu uzasadniając to pomyłką przy wpisywaniu numera konta? Liczą sobie za to opłatę ale to i tak mniejsza strata. Tylko podobno właściciel konta na który został dokonany przelew musi wyrazić zgodę na cofnięcie. Zostaje mi jakieś rozwiązanie jeśli nie wyrazi zgody?

Nie cofną przelewu a właściciel nie wyrazi zgody czy to oszust czy uczciwy. Ale próbuj

Rozwiązanie które zawsze polecam: Płatność kartą gdzie to tylko możliwe (na allegro również) i w przypadku problemów procedura "chargeback". Niestety przy przelewie to nie działa.

Powrót