Allegro. Zamówiony towar nie jest taki jak na aukcji.

• Autor wątku Autor wątku michualex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michualex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Proszę mnie tylko nie pouczać, że należy czytać opisy aukcji itp. bo to nie ja zamawiałem, chcę tylko odzyskać po części i też moje pieniądze.

Witam. Żona postanowiła mi zrobić prezent pod choinkę. Zamówiła przez koleżankę pościel w motocykl na aukcji allegro.
Pościel została zakupiona dnia 28 listopada. Dnia 24 grudnia odpakowałem prezent, naszym oczom ukazał się taki widok:

611597c44524c3ccgen.jpg

Dnia 30 grudnia żona chce założyć pościel. No to wyciąga z opakowania, a tam taki widok:
f76c7f46a5862b44gen.jpg

c4b45c6eac12b994gen.jpg

Sytuacja jest dla mnie nie korzystna bo czas na zwrot już dawno minął (pościel jak przyszła to została spakowana w torbę i umieszczona pod choinką), nie mam paragonu bo chyba został wyrzucony razem z opakowaniem.

Czym wykręcił się sprzedający? Czasem na zwrot to wiadomo, no i opisem w aukcji, który nie jest w żaden sposób schowany itp. a brzmi następująco:

Zdjęcia przedstawiają wzór pościeli, a nie stan faktyczny, który może różnić się ilością powielenia i/lub rozmieszczenia wzoru.

Proszę spojrzeć jak sprzedający zachęca nas do kupna swojego produktu:

> Co nas wyróżnia od innych ofert?
> Proszę zwrócić uwagę na to, że bardzo często wzór na zdjęciu u różnych sprzedających wygląda tak samo, jednak cena jest inna - rzutuje to na jakość pościeli. Zastosowane materiały, gęstość tkania, żywotność materiału po wielu praniach, zachowanie kolorów - tego na zdjęciu z samym wzorem Państwo nie zobaczą. Zatem widząc taki sam wzór w niższej cenie u innych sprzedających, proszę być świadomym różnicy w jakości - my gwarantujemy pełną satysfakcję na długie lata, widać to też w powyższych komentarzach od kupujących oraz na poniższych zdjęciach z rozpakowaną pościelą.
> Na poniższym zdjęciu widać wszyty suwaczek na pościeli oraz staranne wykończenie.

Link do aukcji: POŚCIEL 3D MOTOR MOTOCYKL MANHATTAN 200x220 4-CZ (6604807996) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Wysłałem wiadomość do sprzedającego.

Witam. Moja Znajoma zakupiła u was pościel, był to prezent pod choinkę. z tej aukcji

POŚCIEL 3D MOTOR MOTOCYKL MANHATTAN 200x220 4-CZ (6604807996) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

To co przyszło to są jakieś żarty. Zamiast tego co przedstawia zdjęcie w aukcji i na opakowaniu przyszedł bubel który jest w załączniku. Mam nadzieję że nie muszę pisać co jest nie tak?
Przedmiot jest niezgodny z opisem. Pakuje to w karton i wysyłam do was. Domagam się zwrotu kosztów zakupu 99zl oraz kosztów przesyłek w obie strony 2x17zl gdyż w tej sytuacji mam takie prawo. Proszę o zabranie stanowiska w tej sprawie.

Odpowiedź

Witam,

Pościel jest zgodna z opisem, zdjęcie na aukcji nie przedstawia stanu faktycznego pościeli i informujemy o tym na każdej aukcji - również na tej, z której dokonano zakupu. Proszę sprawdzić opis aukcji:

'Zdjęcia przedstawiają wzór pościeli, a nie stan faktyczny, który może różnić się ilością powielenia i/lub rozmieszczenia wzoru.'

Nie jest to ukryta informacja, widnieje na środku aukcji i nie jest napisana mniejszą czcionką.
Informujemy też, że zwroty są możliwe przy zgłoszeniu ich w ciągu 14 dnia od otrzymania przesyłki, tutaj dokonano zakupu 28 listopada, czyli przeszło miesiąc temu, a paczka doręcznona była 30 listopada, przez co czas przewidziany na możliwość zwrotu minął.

Jak mogę odzyskać pieniądze od takiego dziada?

Moim zdaniem nic nie zrobisz.
Pościel nie odbiega jakościowo, a o różniącym się wzorze zostałeś poinformowany.

Jedyne co możesz zrobić to tylko wystawić negatywny komentarz żeby inni widzieli. Sprzedawca faktycznie bezczelnie sprzedaje coś innego niż na zdjęciach ale opisuje to w aukcji. Tzw oszustwo w białych rękawiczkach. Działa na granicy prawa. To samo robią duże korporacje np telekomunikacyjne. Obiecują w gadce jedno, a na papierze dają do podpisania co innego. Jak podpiszesz to jesteś "ugotowany".

W dodatku jest to drastyczne odejście od tego, co obiecane jest na wzorze. Tak to każdy może umyć ręce, sprzedawać buble, choć na opakowaniu produkt wygląda inaczej, i pisać, że "wzór może się różnić od podanego na zdjęciu".

Powrót