Allegro, zawieszenie konta

• Autor wątku Autor wątku piter19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piter19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dostałem dzisiaj maila że moje konto na allegro zostało zawieszone. Przysłane wyjaśnienia są raczej lakoniczne "udostępnienie konta".
Podejrzewam że powodem zawieszenie było podanie w wiadomości do kupujących numeru rachunku bankowego osoby której konto zostało wcześniej zawieszone. W regulaminie allegro nie ma jednak żadnej wzmianki o tym że właścicielem podanego w ustawieniach rachunku bankowego musi być właściciel konta allegro.
Pytanie czy jest jakiś sens się z nimi wykłócać ? Jak udowodnić że konto nie było udostępniane, i czy istnieje jakaś szansa na odzyskanie tego konta ? Mogę oczywiście założyć kolejne konto, na dane osobowe kogoś z rodziny ale szkoda mi pozytywnych opinii.

Witam serdecznie!

Miałem też kiedyś zablokowane konto, ale z innych powodów. Ja osobiście napisałbym do allegro o udokumentowanie mi w jaki sposób udzielałem konta innej osobie, co Pana/i zdanie jest oczywiście nie prawdą. Zapewne używa Pan/i konta na komputerze, którego używa większa część osób. Proszę napisać do allegro, że może Pan/i wysłać potwierdzenie tożsamości np. kopia dokumentu osobistego, legitymacji szkolnej itp.

Napisałem do allegro prośbę o przedstawienie dowodów na to że z konta korzystała więcej niż jedna osoba. Zobaczymy co odpiszą i czy w ogóle odpiszą.

Nie chcę uprzedzać faktków, ale podejrzewam że jedynym dowodem będzie to że podałem w ustawieniach konta nie swój numer rachunku bankowego. Chociaż wg. mnie to żaden dowód...

Moim zdaniem konto bankowe może być przyczyną, aczkolwiek na dowód, że jest to Twoje konto i używane przez Ciebie udostępnisz kopię dowodu tożsamości - o to pewnie poproszą. Pozdrawiam.

Proszę napisać, co odpisali.

piter19 napisał:
...
Nie chcę uprzedzać faktków, ale podejrzewam że jedynym dowodem będzie to że podałem w ustawieniach konta nie swój numer rachunku bankowego. Chociaż wg. mnie to żaden dowód...
Podanie cudzego nr konta nie jest przyczyną zawieszenia konta. Może nim być logowanie sie z np Katowic a kilka minut później z Gdańska. Podpisanie emaila innym imieniem niż jest zarejetrowane na portalu (a zgłoszone przez odbiorce emaila) też może być przyczyną.
Jeśli faktycznie taka sytuacją miała miejsce to tylko przyznanie się do winy i obietnica poprawy może skłonić obsługę Allegro do wyrażenia zgody na założenie nowego konta.

Wygląda na to że niepotrzebnie podawałem w polu "wiadomość dla kupującego" konto bankowe i dane osoby której konto wcześniej zawieszono. Napisali mi coś takiego:

Dziękuję za wiadomość.
Z naszych informacji jednoznacznie wynika, że do konta miała dostęp osoba, której konto ("n...") w Serwisie zostało zawieszone w związku z naruszeniem zasad Allegro.

Uprzejmie informuję, że zgodnie z artykułem 2.13 Regulaminu serwisu Allegro:

"Użytkownikowi nie wolno korzystać z Kont innych Użytkowników oraz udostępniać swojego Konta innym osobom, z wyjątkiem przypadków udostępnienia Konta Firmowego osobom należycie umocowanym przez Użytkownika do działania w jego imieniu. Użytkownik powinien zachować w tajemnicy hasło do Konta. Konta są niezbywalne".

Oto link do strony z naszym Regulaminem:

Regulamin - Allegro - Aukcje internetowe Allegro

W związku z powyższym nie mamy pewności, czy Użytkownik, który na chwilę obecną nie ma zgody na działalność w Serwisie, nie będzie ponownie korzystał z Pana konta. Przykro mi, lecz do czasu wyjaśnienia blokady konta "n..." obecne konto nie zostanie odblokowane.

Z poważaniem,

Jest jeszcze jakaś szansa na odzyskanie mojego konta ? Wyjaśnienie blokady konta "n..." będzie raczej niemożliwe, zostało zawieszone za błahostkę, kuzyn się trochę zdenerwował i w niewybrednych słowach napisał co myśli o allegro. Od tamtej pory nie odpowiadają na jego maile...

Nie ma szans. Allegro to mafia. Z nimi się nigdy nie dogadasz, wszelkie odpowiedzi to standardówka, szablon uzupełnione jednym czy dwoma zdaniami.

Miałem to samo. Z tym, że u mnie korzystałem naprawdę tylko ja. W następnym mailu będą cię prosić o przyznanie się do tego, że z konta korzystała inna osoba. Potem poproszą o przesłanie kopii dowodu osobistego standardową pocztą. Po tygodniu z łaski swojej napiszą, że dziekują za przesłanie, że dane te zostały zniszczone i że nie ma możliwości odblokowania konta... Potem będziesz ich musiał serdecznie poprosić o pozwolenie na rejestrację nowego konta.

Ja po tym mailu o to, że mogą pozwolić mi na rejestrację nowego konta powiedziałem 'dziekuję' i konto zarejestrowałem na żonę.

evolucja napisał:
W następnym mailu będą cię prosić o przyznanie się do tego, że z konta korzystała inna osoba.

A jak się nie przyznam ? Przecież nie są w stanie udowodnić kto naprawdę korzystał z konta. Mogą jedynie opierać się na domysłach, ale to nie dowód.

Jeszcze takie pytanie... Jeżeli allegro nie pozwoli mi na ponowną rejestrację konta bez uzasadnionej przyczyny, to co wtedy ? Mam kombinować z założeniem konta na kogoś z rodziny, czy mogę powiedzmy zgłosić się do jakiegoś Rzecznika Praw Konsumenta albo coś w tym stylu ?

Tak nie może być, by zawieszali konta, bez w sumie konkretnego powodu.

Powrót