Allegro zwrot fotela biurowego

• Autor wątku Autor wątku Matixs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matixs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Cześć. W środę zakupiłem na aukcji internetowej fotel biurowy. W piątek do mnie przyszedł złożyłem go sobie i posiedziałem na nim tylko chwilę ponieważ niestety okazał się nie wygodny. Dzisiaj zadzwoniłem do sprzedawcy w celu uzyskania informacji o możliwości zwrotu zakupionego przedmiotu. Niestety sprzedawca poinformował mnie że nie ma takiej możliwości ponieważ złożyłem fotel i jest on używany. Powiedział mi też że on nie wiem jak go złożyłem i mogłem zrobić to źle.
Na początku roku również kupiłem fotel i również okazał się zły i wtedy nie było żadnego problemu ze zwrotem przedmiotu.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Skoro towar nie nosi żadnych oznak które wskazywałyby że był używany sprzedawca powinien przyjąć zwrot?

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Mogę coś zrobić w tej sytuacji żeby zwrócić ten fotel?

A kupowałeś go jako konsument czy przedsiębiorca?

masz prawo zwrotu bez podania przyczyny ale sprzedawca ma prawo potracic pomniejszenia zaplaty o jaki stan doprowadziles

Rozumiem. Ale fotel nie nosi żadnych oznak używania. Został jedynie złożony w taki sposób jaki przewiduje producent. Dla mnie logicznym jest ze muszę taki fotel złożyć żeby zobaczyć czy jest z nim wszystko dobrze.
Czy ma ktoś z Was dla mnie jakąś wskazówkę jak rozmawiać ze sprzedawca gdyby upierał się przy swoim.

Masz prawo odstapic od umowy zawartej na podleglosc i tak zrob pisemnie albo siedz na tym co masz :D

Niestety raczej nie dogadam się ze sprzedającym. Oni tego fotela nie przyjmą bo dla nich jest on używany. Więc chyba szkoda go wysyłać i ponosić koszty skoro oni odmówią przyjęcia i nie odeślą mi pieniędzy.

Pewnie na to liczą, że nie odeślesz. Sprawdź w ich regulamunie, jeśli jest zapis o nieprzyjmowaniu zwrotów, to jest to klauzula niedozwolona.

beeresik napisał:
Pewnie na to liczą, że nie odeślesz. Sprawdź w ich regulamunie, jeśli jest zapis o nieprzyjmowaniu zwrotów, to jest to klauzula niedozwolona.
Nie mają na swojej stronie żadnego regulaminu. Jutro wyśle listem poleconym pismo z odstąpieniem od umowy, a w poniedziałek wyśle im kurierem fotel. Taką poradę dostałem w UOKiK. Mam nadzieję że się uda i odeślą mi pieniądze, a nie fotel.

Matixs napisał:
Nie mają na swojej stronie żadnego regulaminu. Jutro wyśle listem poleconym pismo z odstąpieniem od umowy, a w poniedziałek wyśle im kurierem fotel. Taką poradę dostałem w UOKiK. Mam nadzieję że się uda i odeślą mi pieniądze, a nie fotel.

Nie odeślą Ci fotela, ale licz się z tym, że nie otrzymasz kwoty, którą zapłaciłeś, bo firma potrąci jakiś % od tej kwoty za to, że doprowadziłeś przedmiot do takiego stanu.

lalique3 napisał:
Nie odeślą Ci fotela, ale licz się z tym, że nie otrzymasz kwoty, którą zapłaciłeś, bo firma potrąci jakiś % od tej kwoty za to, że doprowadziłeś przedmiot do takiego stanu.

Trudno. Mam też tylko nadzieję że nie będzie to duża kwota bo za fotel zapłaciłem 360zł.

Powrót