Allegro zwrot towaru LICYTACJA

• Autor wątku Autor wątku astra98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

astra98

Użytkownik
Odpowiedzi
173
Witam,

Jestem osobą prywatną i jak wielu z nas sprzedawałem na allegro w drodze liczytacji przedmioty do telefonu tzn: etui , folia i szkło hartowane do telefonu.
Wygrał jakiś użytkownik który zapłacił wysłałem towar a dzisiaj patrzę a tam paczka zwrot od kupującego z pismem o odstapieniu od umowy bez podania szcegółów itd. Nie za bardzo wiem co mam zrobić ?

Na aukcji było opisane co sprzedaje oraz było kilka zdjęć

spytaj się o co chodzi, i jeżeli to nie jest zwykła reklamacja a odstąpienie od umowy, to poproś o środki na odesłanie paczki do kupującego, z uwagi , że nie przysługuje mu takie prawo.

Kupujący twierdzi że otrzymane rzeczy są niezgodne z opisem aukcji a otrzymał to co było opisane i na widocznych kilkuch zdjęciach

astra98 napisał:
Kupujący twierdzi że otrzymane rzeczy są niezgodne z opisem aukcji a otrzymał to co było opisane
O co dokładnie chodzi? Jakie ma zastrzeżenia?

FreeG napisał:
O co dokładnie chodzi? Jakie ma zastrzeżenia?

napisał że przdmioty były używane a taka była aukcja że licytacja i używane

Jednak używane nie oznacza np. zniszczone. Dlatego dopytuję.

Odpisz, że nie przysługuje mu prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. A jeśli zamierza rzecz reklamować korzystając z uprawnień wynikających z przepisów kodeksu cywilnego o rękojmi - niech opisze wady, a wtedy ustosunkujesz się do reklamacji.

cedwah napisał:

dla mnie temat jest prosty przdmioty używane pochodzące z licytacji nie podelagają reklamacji ani zwrotowi , tak zapis jest też na stronie omnie. Przedmioty otrzymał takie jak były na aukcji. Według niego powodem reklamacji jest to ze widdać że były używane a takie też licytował

Może temat wydaje Ci się prosty, ale niestety myślenie masz całkowicie błędne.

Kupno rzeczy używanej nie oznacza, że jest to zarazem rzecz wadliwa i kupujący ma się godzić na jej stan, jaki by on nie był. Odpowiadasz za wady, o których nie poinformowałeś kupującego.

Powrót