Allegro: zwroty a kwestia sprawdzenia produktu

• Autor wątku Autor wątku negatyw001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
negatyw001

negatyw001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Jestem zainteresowany kupnem switcha 4x2 HDMI. Zafoliowany.

Normalnym dla mnie jest, że po zakupie chciałbym go sprawdzić
Sprzedawca z Allegro twierdzi, że gdy go podepnę (kablami HDMI) do mojego zestawu audio/video w celu przetestowania - to sprzęt będzie już UŻYWANY i nie zwróci mi kasy, lub potrąci z kwoty zakupu. Nie czuje się "wypożyczalnią".

Jak to wygląda od strony prawnej?

Opinia Allegro:
"Jeśli podpięcie kabli nie zmieni stanu faktycznego przedmiotu i zostanie on odesłany w stanie nienaruszonym to wtedy Sprzedający nie ma prawa pomniejszyć zwrotu.

My jako Allegro nie możemy podważyć decyzji Sprzedającego natomiast proszę pamiętać, że gdyby taka sytuacja miała miejsce to Sprzedający musi to udokumentować np. zdjęciami, że produkt dotarł do niego w stanie zmienionym niż jak wysyłał".

Dokładnie tak, jak wypowiedziało się Allegro.

Na szczęście na Allegro jest "ochrona kupującego" i kupujący jest chroniony przed ewentualnymi cwaniakami.

Jak to wygląda od strony prawnej?
Jeśli jesteś konsumentem to art. 34 ust. 4 Ustawy o prawach konsumenta. Zatem samo podpięcie pod kable nie jest jeszcze korzystaniem w sposób wykraczający poza konieczny. Natomiast POK nie jest programem do rozstrzygania czy zwrot ma nastąpić w 100% wartości czy nie.

Miałem kiedyś sytuację, gdy Sprzedawca nie poczuwał się do winy wcale. Allegro oddało mi 100% ceny produktu i to bez bicia piany.

Ok fajnie, że miałeś. Tylko przypominam, że to nie zawsze tak działa.

Dlatego, że POK nie jest sądem, żeby decydować o zasadności rekompensaty.

Miałem nadzieję, że "ochrona kupującego" to pomysł Allegro na nieuczciwych sprzedawców, aby nie trzeba było się właśnie tułać po sądach...

Powrót