Allegro

• Autor wątku Autor wątku Dagoba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dagoba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,
bardzo prosze o wyjasnienie mi mechanizmu interpretowania ceny na aukcjach 'allegro' za działki i grunty.
Pamietam, ze zdarzaly sie sytuacje kiedy sprzedajacy podawal cene w wysokosci np. 2,5 zl za dzialka o danej powierzchni w m^2 , majac na mysli taka cene za 1 m^2.
Natomiast jak wyglada sytuacja kiedy dana osoba wystawia teren na sprzedaz, podajac w opisie, ze sprzedaje cala dzialke a nie przeciez jej jeden metr kwadratowy, natomiast zaznacza w opisie aukcji, ze cena dotyczy jednego m^2. I w tym momencie wystepuja niejasnosci, z jednej strony sprzedajacy opisuje czego dotyczy cena, z drugiej zas sprzedaje caly grunt a cena widnieje np. 2,5 zl.
Zadaje to pytanie poniewaz bliska mi osoba w ten wlasnie sposob wystawila na sprzedaz teren, kierujac sie kilkoma podobnymi aukcjami, ja z kolei nie mam pewnosci czy w momencie kiedy ktos zakupi ta dzialke za 2,5 zl nie bedzie mogl ubiegac sie o prawa do posiadania calej tej dzialki poniewaz cene za 1 m^2 nalezalo przemnozyc razy powierzchnie gruntu a wyjasnienie w opisie nie jest wystarczajace;
przykladowa aukcja: http://www.allegro.pl/item226939335_duz ... azja_.html
Bardzo prosze o pomoc w wyjasnieniu tego problemu i z gory dziekuje
pozdrawiam

Takie wystawianie (za 2.5 PLN z adnotacja "za metr kw." bez mozliwosci kupienia 1 metra) to ewidentna proba nie zaplacenia prowizji i pracownicy Allegro usuwaja taka aukcje gdy na nia natrafia a sprzedajacy dostaje ostrzezenie.

EDIT:
Takie postepowanie to prosta droga do klopotow...

no wlasnie, ale jak widze pracownikom allegro nie spieszy sie do usuwanie tych aukcji,
co jesli taka aukcja nie zostanie usunieta i ktos wygra ja (tak juz sie przeciez zdarzylo), dajac kwote 2,5 zl, czy przysluguje mu wtedy przedmiot wystawiony na aukcje czyli caly grunt za wylicytowana kwote? czy tez sprzedajacy nie ma obowiazku sprzedazy poniewaz w opisie aukcji wyjasnil, ze chodzi o 1m^2 a wrecz moze domagac sie zakupu gruntu po cenie wylicytowanej x powierzchnia??

Czy sie spieszy to kwestia znajomosci skali: w kazdej chwili na Allegro jest ponad 2 miliony aktywnych aukcji a akurat kwestia niedozwolonych opisow zajmuje sie moze ze 30 osob...

A co do efektu wygrania takiej aukcji to musi Ci pomoc ktos z Prawnikow na tym forum.

Nie sądzę, żeby było możliwe kupno całej działki za cenę jednostkową, wobec tak wyrażnej informacji w opisie. Nie dostrzegam okoliczności, na które mógłby się powołać potencjalny nabywca.

Powrót