Allegro

• Autor wątku Autor wątku teofilek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teofilek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,
przeglądnąłem 7 stron i zauważyłem że wielu ludzi przejechało się tak jak ja na "aukcji grzecznościowej" a więc jak wygląda sprawa:
Udostępniłem konto znajomemu, wystawił przedmiot (do osoby która wygrała aukcję poszedł e-mail z danymi do przelewu mojego kolegi, poza tym na aukcji była jednoznacznie określona forma płatności - wysłanie po dokonaniu wpłaty - wpłata nie doszła) od wystawienia minęły już 2 miesiące i dostałem e-mail że jeżeli nie prześlę do wtorku potwierdzenia wysłania to Pan założy mi sprawę w sądzie. Nie mam pojęcie jak na to patrzeć gdyż nigdy nie miałem podobnych "przygód", po prostu nie wiem co o tym myśleć.

Z Góry dziękuję za odpowiedź

i czy coś się zmienia gdy np. (chodź pewny nie jestem) drogą mail`owa kumpel napisał że wyśle towar bez wpłaty pieniędzy, i dopiero gdy towar dojdzie koleś wpłaci pieniądze na konto ?

Proszę o odpowiedź

No zmienia znaczaco - skoro tak sie umowili to tak powinni zrobic.

A co na to znajomy? Dlaczego nie wyslal towaru?

mi bardziej chodzi o stronę prawną tego problemu, on idzie w zaparte że nie wysłał towaru gdyż nie doszło do wpłaty na konto przez okres 2 m-cy. (to pytanie wyżej było teoretyczne)

[cytat="teofilek"]mi bardziej chodzi o stronę prawną tego problemu, on idzie w zaparte że nie wysłał towaru gdyż nie doszło do wpłaty na konto przez okres 2 m-cy. (to pytanie wyżej było teoretyczne)[/cytat]
To gosć chyba dysponuje jakimiś dowodami wpłaty , ??
nawet robiąc przelew z komputera masz wtórniki etc..
Ja zawsze maile przesyłem kopie takiego dokumentu.. potencjalnemu klientowi..
Niech zapyta gościa o dowody wpłaty ..
Idąc do sądu .. musi chyba posiadać jakieś dowody transakcji..??

Dokładnie, poproś w takim wypadku o potwierdzenie przelewu i udaj się z nim do swojego banku. Oczywiście jeżeli ten ktoś się nie pomylił w nr konta np.

Może wyjaśnię sprawę jeszcze raz:
- Kupujący nie wpłacił pieniędzy (nie ukrywa tego)
- W aukcji było ściśle określone że towar wysłany po wpłacie pieniędzy na konto

Pytania:
a) Jeżeli hipotetycznie (mój kolega który tą aukcję u mnie wystawił) napisał e-mail do kupującego że wyśle mu ten towar (towar dojdzie do kupującego ten dopiero wpłaci kasę)to czy to w jakiś sposób łamie prawo i czy kupujący zyska coś zgłaszając sprawę do sądu
b) czy umowa którą przez allegro związany jest kupujący i sprzedający ma jakiś czas po którym wygasa ?

Z Góry dziękuję mam nadzieję że teraz wszystko jest jasne

[cytat:2u0t3sgc] Może wyjaśnię sprawę jeszcze raz:
- Kupujący nie wpłacił pieniędzy (nie ukrywa tego)
- W aukcji było ściśle określone że towar wysłany po wpłacie pieniędzy na konto [/cytat:2u0t3sgc]
Skoro tak było na aukcji.. Co można zapewne sprawdzić na Allegro .
To kupujący nie wywiązał sie z umowy..cywilnoprawnej kupna sprzedaży zawartej po przez Allegro
Ciekawe z czym chce iść do sądu..??
I jego w myśl prawa należałoby skarżyć. (kupującego) za łamanie umowy
Z tego co piszesz ( tak to rozumiem ) wynika
Malinowski Kowalskiemu ukradł auto zachodzi do prokuratora i mówi
- Panie prokuratorze ukradłem auto Kowalskiemu. Zamknij go pan bo on mnie podaje na policje..

jedyne na co on się powołuje(chyba bo nie mogę go zrozumieć do końca) to na to że dostał wiadomość od mojego kolegi że towar mimo wszystko zostanie wysłany (wiad ta doszła do niego po 3 tyg od zakończenia aukcji) czy to zmienia postać rzeczy ? (chodź i tak złamał regulamin bo na zapłatę ma 2 tyg) więc czy mam się czegoś obawiać ?

[cytat="teofilek"]jedyne na co on się powołuje(chyba bo nie mogę go zrozumieć do końca) to na to że dostał wiadomość od mojego kolegi że towar mimo wszystko zostanie wysłany (wiad ta doszła do niego po 3 tyg od zakończenia aukcji) czy to zmienia postać rzeczy ? (chodź i tak złamał regulamin bo na zapłatę ma 2 tyg) więc czy mam się czegoś obawiać ?[/cytat]

Powiem tak skoro Allegro to miejsce publicznych aukcji publicznych transakcji..
Masz chyba numer tej aukcji i jej kopie lub zwróć sie do Allegro u dostepnienie. kopi .
I tam są publicznie wyrażone warunki transakcji..
I to należało zrealizować. ( warunki wygrania aukcji . dostawy towaru rozliczenie etc) ) zrealizować przez obydwie strony..
Czego masz się obawiać.. Nie bardzo rozumiem..

dzięki, teraz już wszystko wiem: czyli że nie mam czego się obawiać i że najważniejsze są cechy które były na aukcji *czyli wysłanie po wpłacie pieniędzy.

Jeszcze raz dzięki za pomoc :) Fajnie że są takie miejsca gdzie można otrzymać bez problemu poradę.

Powrót