Allegro

• Autor wątku Autor wątku inne00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inne00

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam,

Zakupiłem zestaw narzędzi na allegro od firmy na osobę prywatną (był to prezent na gwiazdkę) jednak niedawno dopiero zestaw został oddany do użytku i okazało się że jeden z śrubokrętów jest wadliwy.

Firma kazała kontaktować się z producentem.

Moje pytanie - czy to zgodne z prawem? Czy oni mają obowiązek mi rozpatrzyć reklamację, bo wydaje mi się że oni odpowiadają za sprzęt, który sprzedają.

widzialem to ale nie znalazlem tam nic jednoznacznego..

to czy ma obowiazek przyjac reklamacje czy moze skierowac mnie do producenta

Sprzedawca ma obowiązek rozpatrzyć reklamację.

hatchet napisał:
Sprzedawca ma obowiązek rozpatrzyć reklamację.

Jeśli była dołączona gwarancja to reklamację rozpatruje gwarant...więc...sprzedawca nie zawsze ma obowiązek przyjęcia reklamacji. Nie wprowadzaj w błąd.

arturoooo napisał:
Jeśli była dołączona gwarancja to reklamację rozpatruje gwarant...więc...sprzedawca nie zawsze ma obowiązek przyjęcia reklamacji
To nie jest prawda. Wybór drogi dochodzenia roszczeń należy do składającego reklamację.

@cedwah: ale autor tematu nie napisał w jaki sposób próbował reklamować towar. Jeśli u sprzedawcy nie określił z jakiej metody chce skorzystać to go sprzedający spławił do producenta.

Moja wypowiedź z #9 była prawidłowa. Jeśli chciał zareklamować z tytułu gwarancji a sprzedawca nie jest gwarantem to całkiem słusznie spławił kupującego do producenta. Jeśli gwarantem jest zewnętrzna firma, np. producent to sprzedawca nie ma obowiązku przyjmować towaru do reklamacji.

Nie moja wina jest, że autor wątku nie potrafi podać kilku prostych szczegółów i trzeba się domyślać niektórych faktów, np. za pomocą jakiej metody reklamował towar.

Zresztą widać po postach #4 i #5.

Ostatnia edycja:
Nadal nie rozumiem,

Od sprzedawcy dostałem tylko paragon z kasy fiskalnej i paragon drukowany z pieczątką - więc kto jest w końcu odpowiedzialny za gwarancje?

Powrót