Allegro

• Autor wątku Autor wątku stablo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stablo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam sprzedałem na Allegro używany produkt AGD po niespełna miesiącu kupujący informuje mnie iz zataiłem fakt wadliwego urządzenia w postaci przebicia prądu na obudowie i z góry zakłada moje oszustwo co kompletnie nie miało miejsca , urządzenie używane w pełni sprawne sprzedane jako osoba prywatna przez portal aukcyjny . Jak bronić sie w moim przekonaniu przed oszustem ktory moge sadzić na skutek złej instslacni lub nieumiejętnego użytkowania lub np zalania woda uszkodził urzedazenid a teraz chce pieniędzy na jego naprawę ??? , przez miesiąc działało a teraz nagle zepsuł
I to moja wina
Dziekuje za pomoc
Tomek
stablo@wp.pl

Wklej treść wiadomości od kupującego.

Witam juz wklejam podkreślając jednak ze żadnej wady nie było a kupujący nagle po miesiącu informuje mnie jak poniżej :
Witam,
Okazuje się, ze ekspres, który u Pana zakupiłem nie jest w 100%
sprawny, jak Pan zapewniał.
Dotknięcie ekspresu wilgotną ręka albo dotknięcie go jednocześnie z
młynkiem powoduje kopnięcie prądem. Wstrzymując się z mailem do Pana
postanowiłem wpierw zasięgnąć informacji u eksperta. Wysłałem więc
zapytanie do P. Janusza Henninga i on rozpatruje możliwość nawet
uszkodzonej grzałki (wymiana 300 zł), zaznacza On jednak, że może to
być po prostu zwykła usterka niewymagająca dużych kosztów naprawy.

Taka usterka musiała być Panu znana przed sprzedażą. Zataił Pan tą
usterkę, która ujawniła się podczas normalnego użytkowania.

Zgodnie z prawem są trzy rozwiązania sytuacji.
Albo pokryje Pan koszty naprawy usterki ekspresu w autoryzowany
serwisie u Pana Janusza Henninga, albo obniży Pan koszt zakupionego
przeze mnie ekspresu albo Ja odstępuję od umowy z tytułu niezgodności
towaru z opisem (wraz z żądaniem zwrotu wszystkich poniesionych przeze
mnie kosztów), oczywiście sprawa zostanie zgłoszona do Allegro.

Zgodnie z prawem ma Pan 14 dni na ustosunkowanie się do mojej reklamacji.

Pozdrawiam,

Cytowany Pan Janusz to autoryzowany serwis i dystrybutor sprzedawanej marki

Kupujący powinien najpierw przesłać ekspres do sprzedającego celem weryfikacji zasadności roszczenia.

Przecież mógł zepsuć ten ekspres podczas miesięcznej eksploatacji na skutek np zalania na skutek przepięcia w instalacji itd .
Urządzenie tez nie było nowe i moze sie czasem najnormalniej zepsuć

Właśnie w celu ustalenia co było powodem usterki i czy ona faktycznie występuje, kupujący powinien odesłać przedmiot reklamacji do sprzedającego.

Ponadto ja jako sprzedający nie jestem biegłym ani kompletnie nie znam sie na tym o czym pisze kupujący i nie jestem w stanie zweryfikować obecnego stanu , jak tez podkreślam mogło dojść do usterki podczas użytkowania u kupującego .
Ja z góry zostałem oskarżony jako ten ktory wiedział o wadzie i celowo ja zataił

stablo napisał:
Ponadto ja jako sprzedający nie jestem biegłym ani kompletnie nie znam sie na tym o czym pisze kupujący i nie jestem w stanie zweryfikować obecnego stanu ...

Można zlecić tą czynność osobie, która się na tym zna.

Oczywiscie z tym nie ma problemu , jakie to jednak ma znaczenie , jesli klient uzywał przez blisko miesiąc i nagle stwierdził ,że coś jest nie tak .
Czy nie można wnioskowac iż to własnie w trakcie jego nieprawidłowego uzytkowania doszło do uszkodzenia no wspomnianej grzałki , czy jakiegokolwiek innego elementu ??

nie można. ty udzielasz rękojmi na sprzedany przedmiot i musisz rozpatrzyć reklamację. ale widać, że kupujący też się nie zna. Dostałeś w ogóle jakieś oficjalne pismo od kupującego czy tylko tak dzwoni i pisze do Ciebie? Niech prześle do Ciebie reklamację a później wyśle ekspres. Ty ocenisz czy reklamację rozpatrzysz pozytywnie czy negatywnie. Jeśli sam nie będziesz mógł tego zrobić to skorzystaj z pomocy fachowca.

ok ja rozpatrze negatywnie gdyż będę twierdził iż urządzenie było sprawne bo takowe było - s∑iadczy on tym choćby czas w jakim zgłosił " reklamację " w formie pisemnej
poużywał mogło się nie spoodobac itd , mogło się najzwyczajniej zepsuć wszak to używany sprzet

Mąż mi przekazał że jeżeli sprzęt AGD ma tak zwany prąd na obudowie to w 99% jest to wina uszkodzonej instalacji elektrycznej . Sprzęt AGD ma obowiązkowo uzerowanie czy uziemienie tak niestety bywa i zapewne jest przy niedokonywaniu pomiarów - patrzcie przepisy budowlane np raz na jakiś czas musza być wykonywane pomiary uzerowania instalacji. W moim bloku wspólnoty zarządcą wymaga podpisania protokołu pomiarów.

w odpowiedzi proszę wskazać iż gniazdo elektryczne do krtorego sprzed AGD jest podlaczany musi miec obowiązkowo uzerowanie. gdy tak będzie nie powinno się pojawić napięcie na obudowie zaś gdy okaze sie ze jest przebicie na obudowę - uszkodzone AGD to wywali bezpiecznik.

Kupujący moim zdaniem ściemnia bo mu sie przedmiot nie podoba a minął czas do zwrotu

Ostatnia edycja:
Margarit napisał:
... Kupujący moim zdaniem ściemnia bo mu sie przedmiot nie podoba a minął czas do zwrotu

Skąd pomysł, że kupujący miał prawo i czas do zwrotu bez podania przyczyny?

Witam nie wiem skad pomysł ponoć ma tzw rękojmie i na bazie tego ma prawo domagać sie naprawy zmniejszenia wartości przedmiotu lub tez zwrotu tak twierdzi
Ja tez uważam ze koles ściemnia bo albo sobie ze sprzętem nie radzi albo cos spieprzyl lub tez najzwyczajniej stwierdził ze mu sie odwidziało
Nie rozumiem dlaczego ja mam odpowiadać za cos czego wcześniej wogole nie reklamował a tu nagle zarzuca mi nawet zatajenie czegoś , miałem wiedzieć o wadzie ale ja tak ukryłem ze nagle objawiła sie po prawie miesiącu hehe

Zasadniczo jak mam sie bronić kiedy koles sie pobawi zabawka zepsuje i twierdzi ze moja wina

Powrót