Allegro

• Autor wątku Autor wątku moni33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moni33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Przeszukałam już kilka stron forum i nie znalazłam konkretnej odpowiedzi, jeżeli pytanie już gdzieś padło, z góry przepraszam.
Mąż wygrał na Allegro licytację laptopa. Od początku wiedział,że jest to sprzęt niesprawdzony i może być niesprawny, miał być przeznaczony "na części". Okazało się że laptop ma rozlaną i popękaną matrycę w środku (na pierwszy rzut oka jest ok, widać to dopiero po spojrzeniu na ekran z boku z bliska). Pisaliśmy do sprzedawcy, że wprowadził licytujących w błąd,ponieważ nie napisał,że laptop ma uszkodzoną matrycę, miał w emailu zwrotnym wyjaśnić dlaczego nie podał takiej informacji. Jego odp cyt: "A co pan myślał że kupuje niesprawdzony sprzęt i będzie działał jak nowy? Czego pan niby ode mnie oczekuje?" W odpowiedzi wyjaśniliśmy,że wiedzieliśmy,że sprzęt jest niesprawdzony itp ale gdyby w opisie była informacja o uszkodzonej matrycy, mąż by nie licytował. Sprzedawca przestał odpisywać na maile, nie zaprzeczył ani nie potwierdził, że matryca była uszkodzona. I tu moje pytanie: Czy mam prawo żądać zwrotu gotówki? Sprzedający na aukcji zaznaczył że nie przyjmuje zwrotu. Z góry uprzedzam,że nie chodziło tutaj o kupienie tanio sprzętu z myślą,że może będzie działał.

Z tego co zdążyliśmy się dowiedzieć nie jest to pierwszy taki przypadek tego sprzedawcy...Licytuje na Allegro niesprawne sprzęty, później wystawia na licytację że sprzęt przywieziony przez kolegę i niesprawdzony itp....jakieś 2 dni po zakończeniu licytacji zawiesili mu konto na Allegro. Pan tłumaczy się że to z powodu niezapłacenia opłat związanych z wystawianiem przedmiotów.

Sprzęt został sprzedany jako niesprawny. Nigdzie nie widzę zapewnień, że matryca nie jest uszkodzona. Skąd zatem oczekiwania jej sprawności?

Sprzedawca nie napisał, że jest popękana i rozlana a na pewno to widział. Czyli nie ma żadnych szans na odzyskanie chociaż części zapłaconych pieniędzy?
Rozumiem,że sprzęt niesprawny ale chociaż z czystej uczciwości mógł taką informację zamieścić. Ja bym tak zrobiła ale jak widać nie wszyscy myślą tak jak ja.

Ostatnia edycja:
Można złożyć reklamację z tytułu rękojmi za wadu, a po jej odrzuceniu dochodzić roszczeń na drodze postępowania sądowego.
Moim zdaniem szanse minimalne.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Spróbujemy jeszcze skontaktować się mailowo ze sprzedawcą, chociaż kontakt się urwał po tym jak poprosiliśmy o wyjaśnienie dlaczego nie umieścił informacji w opisie.

Jeśli sprawność matrycy była istotna dla nabywcy, to powinien o to zapytać przed zalicytowaniem.

Powrót