Allegro

• Autor wątku Autor wątku Naukowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Naukowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
151
Witam,
Mam wezwanie odnosnie allegro z przed paru paru lat jako swiadek. Chodzi niby o sprzedawce ktory sprzedawal podrobki ale przypominam sobie, ze wysylali mi rzecz z chin bodajze bo dlugo dlugo slowo. Towar wart 40zl.
Pytanie czy bede musial zaplacic jakis vat za to ? Czy UC/US będzie mnie po zeznaniach scigać?

Jest art:
Art. 51. pod. tow. i usł.
Zwolnienie towarów importowanych z krajów trzecich
1.
Zwalnia się od podatku import towarów umieszczonych w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju, pod warunkiem że łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 22 euro.
2.
Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do:
1)
napojów alkoholowych;
2)
tytoniu i wyrobów tytoniowych;
3)
perfum i wód toaletowych.
3.
Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego.

I pytanie czy ust 3. tzn:
Zwolnienia od podatku, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego.

Podlega podemnie, jezeli sprzedajacy z allegro byl swego rodzaju posrednikiem tylko.. chyba bo tak naprawde nie pamietam czy w efekcie paczke dostalem na zasadzie:

Zamowilem - idzie z chin - jest u wlasciciela - wlasciciel wysyla do mnie.
Co jak bylo, ze ja zamawiam na allegro, sprzedawca przekazuje info do sprzedawcy z chin a on bezposrednio do mnie.

skoro jako świadek nie musisz sie nwet fatygować na tą sprawe.(pewnie każdego kupującego "zaprosili"). Co do głównego pytania to raczej wątpie żebyś coś musiał płacić.. jak byś musiał to byś raczej zapłącił przy odbiorze.

PS. chciałbym zaznaczyć że skoro ten ktoś sprzedawał podróbki, ty od niego kupiłeś podróbkę (nawet nieświadomie) to możesz ponieść konsekwencje BO NAWET JEŚLI NIE WIESZ ŻE TO PODRÓBKA to nie zrobiłeś nic żeby być pewnym czy to oryginał czy nie.. :) Głupota totalna. oczywiście na 99% żadnych konsekwencji nie będzie ale zawsze ten 1% jest :P Ja tam na twoim miejscu bym sie chyba tam nie wybrał nawet

Ostatnia edycja:
Powrót