[Allergo] - Podróbka perfum

• Autor wątku Autor wątku josephk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

josephk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Niedawno zakupiłem na aukcji allegro perfum link: http://allegro.pl/item188832823_armani_ ... fumy_.html

To co przyszło trudno nazwać perfumem - tendetnie podrobione pudełko, tandetna buteleczka z widocznymi defektami, o takim zagęszczeniu, że na 100 % nie jest oryginalna. Pomijam fakt, że jest to pojemność 100ml, których jak mi powiedziano w renomownaej perfumerii, ten producent nie produkuje (max jest 75ml).
Sprzedający nie reaguje na emaile z prośbą o zwrot kasy.

Co mam zrobic by jaknajszybcej odzyskać pieniądzie i (tu juz nie ma priorytetu czasowego) ukarać pirata?

Chodzi mi o konkretne kroki i ich kolejność - prokuratura, czy policja, może urząd ochrony konkurencji i konsumenta... nie miałem tego typu sprawy jeszcze, więc mimo, że może się wydawać oczywista proszę o radę...

o ile miał to być oryginał to sprawa dla policji o czyn z art. 286 §1KK

No w treści aukcji jak byk jest napisane "markowych perfum" no i gdyby nie miały to być oryginalne to niby czemu miałyby się nazywać armani code??

[cytat="josephk"]No w treści aukcji jak byk jest napisane "markowych perfum" no i gdyby nie miały to być oryginalne to niby czemu miałyby się nazywać armani code??[/cytat]
A czy marka to armani, czy armani code? :D
A tak poważnie, to jeśli noszą one logo armaniego i ogólnie ich wygląd "przeciętnie zorientowanego klienta" jest w stanie wprowadzić w błąd, to w celu "ukarania pirata" wystarczy powiadomić polskiego dystrybutora. A on z pewnością już się o to postara. :evil:

Powrót