Altanka na gorodzie a prawo

kowalmisiek

New member
Witam wszystkich.

Mam taki problem. Wybudowałem 4 lata temu na ogrodzie (działka rolna) altanę ogrodową o wielkości 3m x 7,4m. Niestety nie zrobiłem zgłoszenia na budowę. Altana jest w odległości od sąsiada jakieś 7m i z drugiej strony graniczy z ogrodzeniem od strony ulicy w odległości 295cm.
kiedyś czytałem w internecie różne artykuły i pisało że na działce rolnej można postawić altanę do wielkości 25m2 dlatego większej nie robiłem. Altana jest postawiona na kostce brukowej i nie jest trwale związana z podłożem.
Mam teraz pewien problem z nowym sąsiadem który zaczął budować sobie nowy dom na działce która ze mną graniczy. Całą ziemie którą wykopał pod fundament rozsypał na swojej działce i podniósł cały teren o jakieś 30cm. Przy ostatnich deszczach cała woda z jego działki spływała do mnie i miałem całą działkę podtopioną. Poczytałem trochę i się dowiedziałem że takie podnoszenie terenu jest niedozwolone. Powiedziałem sąsiadowi o tym że nie zgadzam się na takie podnoszenie terenu a on odpowiedział mi że niema zamiaru doprowadzić działki do stanu pierwotnego i zostawia tak ziemie jak jest. Do tego zaczął mnie straszyć że mam nielegalnie postawioną altanę na działce.

Teraz w takim razie czy można w jakiś sposób zalegalizować altanę na mojej działce? Czy wystarczy że zrobię zgłoszenie budowy altany i odczekam miesiąc i o ile nikt nie przyjdzie oglądać z urzędu mojej działki to już po miesiącu będzie wszystko legalnie?
Mam też jeszcze na sąsiedniej działce garaż blaszak też tak jak altana jest postawiony na kostce brukowej i jego też bym chciał zalegalizować.

Co dokładnie potrzeba żeby to załatwić? Bo na pewno nie chciał bym jej burzyć. Kupę pieniędzy w nią wsadziłem.

Nie będzie to takie proste bo jest to ciężka konstrukcja ale jak miał bym wyburzać to już wolał bym jakąś ciężarówkę z dźwigiem wziąć i ją przestawić o ten centymetr czy 2.

A pytanie mam jeszcze jak chodzi o odległość od ogrodzenia za którym jest droga. Czytałem i nic z tego nie rozumiem. Altanę można postawić w odległości 1,5m, 3m i 4m. Nie wiem jak mam zaliczyć moją altanę. W jakiej odległości powinna ona być od ogrodzenia za którym jest droga. Od tej strony nikomu nie przeszkadza.

Witam jeszcze raz.

Sprawa wygląda tak. Moi rodzice byli w urzędzie architektury w Krakowie porozmawiać o altanie. Powiedzieli że chcą wybudować altanę na działce i zapytali czy potrzeba na to jakieś pozwolenia lub zgłoszenia. Gość w urzędzie powiedział że nie trzeba.
Do tego zaznaczył im w poniższym piśmie odpowiednie punkty:

https://www.bip.krakow.pl/plik.php?zid=197698&wer=0&new=t&mode=shw

Art. 29. [Budowy i roboty budowlane niewymagające pozwolenia na budowę]
1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2d) wolno stojących altan o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Art. 30. [Zgłoszenie budowy; sprzeciw; nałożenie obowiązku uzyskania pozwolenia na wykonanie obiektu lub robót budowlanych]

1. Zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3 i 4:
1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1 lit. b-d, pkt 1a-2b, 3, 3a, 9, 11, 12, 14, 16, 19, 19a, 20b oraz 28;

Zaznaczył rodzicom w powyższym punkcie że skoro niema tam wymienionego punktu "2d" to nie trzeba zgłaszać budowy altany.

Dziś ja poszedłem osobiście do urzędu i mi powiedziano że trzeba zgłoszenie wypełnić. Nic z tego nie rozumiem.
To trzeba czy nie trzeba? jest tu ktoś biegły w tych paragrafach?

Powrót