Amatorska strona tematyczna znanej aktorki. Multimedia.

• Autor wątku Autor wątku grabsoon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grabsoon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Próbuje stworzyć stronę internetową na temat pewnej znanej aktorki. Chciałbym umieszcić na niej oczywiście kilka multimediów takich jak:

- logo/banner
- galeria zdjęć
- wywiady w postaci tekstu, plików muzycznych oraz video
- fragmenty filmów/screenshoty z filmów

Po kolei:

- banner: ruchomy bądź statyczny obraz składający się z fotografii, tekstu. Jakie fotografie mogę wykorzystać. W internecie można znależć np fotografie z rozdania nagród lub jakieś otwartej imprezy, fotografie zrobione podczas udzielania wywiadu tv oraz fotografie stworzone podczas zamkniętej sesji i ewidentnie podpisane przez autora. Czy mogę wykorzystać te z imprez lub wywiadów a te z prywatnych sesji już nie? Czy nawet te z otwartych imprez zrobione dajmy na to z rąk reportera CNN absolutnie nie mogą zostać umieszczone na mojej stronie. A jeśli pod każdą fotografią napiszę skąd pochodzi, kto ją zrobił i jest właścicielem to czy będzie już OK?

- galeria zdjęć: Tak jak wyżej pisałem. Problemem dla mnie jest rozróżnienie czy fotka zrobiona przez reportera tv podczas rozdania Oscarów jest tak samo chroniona jak fotka zrobiona przez fotoreportora podczas prywatnej sesji dajmy na to dla magazynu "Elle" .... A co jeśli zeskanuje stronę gazety wraz z jej logo oraz zdjęciem/wywiadem?

- wywiady: Jakie wywiady mogę publikować. Jeśli kupię gazetę i przepisze z niej wywiad na stronę, podam żródło czy to będzie legalne? Czy prawo to publikacji wywiadów w jakiejkolwiek postaci (tekst,audio,video) ma tylko osoba która go przeprowadzała lub podmiot gospodarzy w imieniu któego ta osoba działała? Jeszcze raz to samo pytanie. Jeśli zamieszcze źródło wywiadu, autora to czy będzie ok?

- fragmenty filmów/screenshoty: Jeśli na stronie umieszcze kilka krótkich fragmentów przy pomocy dajmy na to YouTube?

Reasumując moje pytanie brzmi. Czy da się zrobić stronę internetową o znanej osobie zawierającą również materiały multimedialne czy jednak jestem skazany na czysty tekst, który sam zredaguje?

Dziękuje za pomoc.

W zasadzie na zdjęcia i inne materiały musi mieć Pan licencję na wykorzystanie (licencję od agencji prasowej, ale i na przykład licencję Creative Commons). To, skąd pochodzą, nie ma znaczenia, każda fotografia jest chroniona.

W odniesieniu do wypowiedzi i fotografii reporterskich (dotyczących aktualnych wydarzeń) licencję ma Pan ustawową (czyli zgoda nie jest wymagana), w takim przypadku uprawnionemu należy się wynagrodzenie.

Jedynie czasami, w wyjątkowych przypadkach możliwe będzie wykorzystanie bezpłatnego prawa cytatu do fotografii czy krótkiego widea (np. w przypadku komentowania jakiegoś konkretnego zdjęcia, sceny filmowej czy artykułu, gdzie wykorzystanie jest uzasadnione analizą krytyczną czy wyjaśnianiem jakiegoś zagadnienia, a nie tylko samym ubarwieniem tekstu).

Co do wykorzystania zdjęć w banerze - tu sprawa jest niejednoznaczna, na granicy prawa cytatu.

Może Pan bezpłatnie robić krótkie wyciągi z wywiadów i artykułów, linkując do strony z nimi, oraz publikować mowy wygłoszone przez tą osobę na publicznych zebraniach (lecz nie może Pan zrobić zbioru takich mów).

No i ostatnia sprawa: nie można wykorzystać wizerunku do celów zarobkowych, więc nie może Pan zarabiać na stronie - bilans zysków i strat musi wyjść na zero lub mniej.

Powrót