Amerykańskie obywatelskie - pytanie

• Autor wątku Autor wątku rapetto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rapetto

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam serdecznie
Na wstępie pragnę zaznaczyć, iż czytałem przyklejony temat na forum traktujący o moim zapytaniu, jednakże ten przypadek jest dosyć osobliwy.
Słyszałem następującą historię i zastanawia mnie jej wiarygodność

Kobieta zdobyła wizę do Stanów Zjednoczonych. Wyjechała do USA i została tam ponad pięć lat (przebywa tam do dnia dzisiejszego). Niedawno wzięła ślub z obywatelem USA.

W związku z powyższym kilka pytań, na które, mam nadzieje, odpowiedzi pomożecie mi Szanowni Forumowicze uzyskać.

1. Dlaczego państwo nie "przypomniało" się kobiecie, pomimo tego, że upłynął czas ważności wizy? Dlaczego nie szukali kobiety i nie starali się o jej deportację?
2. Małżeństwo nie nadaje obywatelstwa automatycznie (musi upłynąć pewien okres czasu). Rozumiem, że przez małżeństwo została odnotowana w jakimś spisie (obywateli?). Dlaczego nie znaleźli jej pomimo tego, że wiedzą, że powinna już dawno kraj opuścić?
3. Załóżmy, że ktoś otrzyma wizę do USA. Przypuszczam, że rząd USA odnotowuje, że dana osoba otrzymała daną wizę na dany okres. Czy jest to więc równoznaczne z tym, że jeśli ta osoba po upływie ważności wizy nie opuści kraju - będzie "świecić na czerwono" w tym spisie?

Wybaczcie Drodzy Forumowicze laickie zapytania
Pozdrawiam

1. Dlaczego państwo nie "przypomniało" się kobiecie, pomimo tego, że upłynął czas ważności wizy? Dlaczego nie szukali kobiety i nie starali się o jej deportację?

Odp: Bo kobieta otrzymujac wiza wiedziala na jaki okres ja miala. Panstwo zajmie sie nia jak zadrze z prawem. Male DUI (Driving under Influence) i sama sie im "podstawi".

2. Małżeństwo nie nadaje obywatelstwa automatycznie (musi upłynąć pewien okres czasu). Rozumiem, że przez małżeństwo została odnotowana w jakimś spisie (obywateli?). Dlaczego nie znaleźli jej pomimo tego, że wiedzą, że powinna już dawno kraj opuścić?

Odp. Jesli placi podatki to po co?

3. Załóżmy, że ktoś otrzyma wizę do USA. Przypuszczam, że rząd USA odnotowuje, że dana osoba otrzymała daną wizę na dany okres. Czy jest to więc równoznaczne z tym, że jeśli ta osoba po upływie ważności wizy nie opuści kraju - będzie "świecić na czerwono" w tym spisie?

Odp. Nie ma takiego spisu. Urzad Imigracyjny wie kiedy ktos wjezdza, ale nie ma jeszcze wiedzy czy wyjechal ( mozna sobie spokojnie wyjsc przez granice kanadyjska. Ale juz sie nie wejdzie) . Ale bez obawy - pracuja juz nad odpowiednim programem. To tylko kwestia czasu.

przy zawarciu zwiazku malzenskiego nikt nie sprawdza jaki masz tutaj status..

panstwo nie jest w stanie pamietac o waznosci wizy wszystkich turystow ktorzy wjechali na ich teren po za tym jest takie prawo ze o ile wjechala legalnie i posiada forme I -94 to po zawarciu zwizku malzenskiego z obywatelem i zlozeniu dokumentow do Immigration ma prawo tu przebywac ..prawie automatycznie dostaje pozwolenie na prace i chwile potem Zielona Karte a po 3 latach obywatelstwo

osoby wjezdzajace na teren USA maja prawo do zmiany statusu legalnie jak i przedluzenia wizy turystycznej takze ich prawo pobytu nie zawsze sie konczy w czasie do kiedy dostali prawo pobytu przy wjezdzie na granicy..

a na koniec --tysiace tysiece Polakow (i nie tylko) przez dlugie lata zostawaly w Usa NIE -legalnie po to sa prawa Immigracyjne i rozne ustawy dzieki ktortym ludzie mogli legalizowac swoj pobyt... USA wie o tym ze druga polowa ludnosci jest tu nie legalnie i nie maJa czasu na to aby wszystkich deportowac chyba ze zlamia prawo i zrobia jakies wykroczenie ..pozdrawiam

Powrót