Amortyzacja mieszkania indywidualna, a US mówi co innego

• Autor wątku Autor wątku gruby33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gruby33

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam,

Zakupiłem mieszkanie z przeznaczeniem na wynajem. Chciałem się rozliczać na zasadach ogólnych i robić odpisy amortyzacji mieszkania według własnej stawki. Co jak wyczytałem mogę robić gdyż mieszkanie zakupiłem z rynku wtórnego, które było użytkowane dłużej niż 5 lat przez poprzedniego właściciela. Aby wyliczyć wartość początkową do odpisów amortyzacyjnych to biorę kwotę zakupu mieszkania + dodatkowe koszty (notariusz, podatek itp.).
Ale składając umowę najmu do US i mówiąc o wyborze takiej formie rozliczenia pani w urzędzie skarbowym kategorycznie zaprzecza, że jest to możliwe i nie mogę tak robić. A jak już się uprę to muszę wezwać rzeczoznawcę aby wycenił mi nieruchomość i dopiero sobie mogę odliczać.

Więc jak to jest?

A po co składałeś umowę najmu w US? Nie ma takiego obowiązku.
Co do amortyzacji, to nie jest to pierwszy przypadek kiedy pani w urzędzie się myli.
No chyba, że nie zrozumiałeś do końca jej wypowiedzi. Bo owszem, jest jeden haczyk przy amortyzacji - amortyzować można tylko budynki, ale już nie grunty - konieczne jest więc ustalenie i wyodrębnienie ceny nabycia udziału w gruncie. I tu faktycznie może się pojawić kwestia rzeczoznawcy (aczkolwiek wcale nie jest on wymagany - wartość tę można ustalić szacunkowo).

Dostałem odwiedź z Krajowej Informacji Skarbowej, że mogę amortyzować budynek (bez gruntów). Swoją drogą dobijał się do mnie Lokalny US abym w końcu podał im jak się chce rozliczać. Na informacje, że mam czas do 20 dnia miesiąca na taka decyzje byli bardzo niezadowoleni tym, że nie mogą zamknąć sobie już tej sprawy tylko musza czekać na odpowiedź :) Po kolejnym telefonie od nich poinformowałem ich o wyborze metody rozliczenia i uświadomieniu, że KIS jasno mi na to odpowiedział to dostałem informacje: „tylko pamięta pan żeby w styczniu zmienić na ryczałt bo polski ład zmienił przepisy”. Poinformowałem szanowna panią, że tak zmienił ale chyba nie śledzi praw podatkowego na bieżąco już jakiś czas temu jest informacja, że amortyzację można robić do końca 2022 roku. Tylko przytaknęła, że nie śledzi. Także w wydziale US wprowadzają ludzi w błąd swoim niedoszkoleniem i człowiek, który sam nie śledzi prawa może się niezłe przejechać na wytycznych ludzi tam pracujących.

TaxTex napisał:
A po co składałeś umowę najmu w US? Nie ma takiego obowiązku.

Żeby w razie nie płacenia przez najemcę mieć możliwość łatwiejszej eksmisji z najmem okazjonalnym?

A co ci po amortyzacji jak w nowym roku można tylko ryczałtem opodatkować najem prywatny? Amortyzacja dotyczy działalności gospodarczych.

Początkowo miało tak być, że od stycznia 2022r ale finalnie nowe przepisy zmiany w najmie prywatnym i amortyzacji wejdą w życie od stycznia 2023r.

Powrót