Amortyzacja mieszkania

• Autor wątku Autor wątku MarWil1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarWil1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zastanawiam się czy mogą Państwo pomóc mi odniśnie poniższego problemu.

Celem jest zakup mieszkania posiłkując się kredytem hipotecznym dla osoby, która nie jest ze mną spokrewniona, a sama nie może wziąć kredytu na zakup nieruchomości (nazwijmy ją „osobą A”). Po zakupie chcę oddać mieszkanie „osobie A” w taki sposób aby było to jak najbardziej opłacalne (płacąc jak najmniej podatków) i aby „osoba A” mogła zamortyzować całą wartość mieszkania, gdy zdecyduje się na wynajem mieszkania
Moje pytania:
1. Jeśli kupuję mieszkanie na kredyt i jestem jedynym właścicielem mieszkania i chcę aktem darowizny przekazać całe mieszkanie innej, niespokrewnionej ze mną osobie i nadal spłacać kredyt to czy w takim przypadku istnieje sposób aby UNIKNĄĆ PŁACENIA PODATKU od spadku i darowizn lub pcc z uwagi na fakt że mieszkanie obciążone jest hipoteką która przewyższa wartość mieszkania (cena zakupu to 600 tys. zł, kredyt na 480 tys. zł i hipoteka o wartości 480 tyś*1.5=720 tyś zł)?
Czy obdarowana osoba będzie mogła zamortyzować pełną wartość mieszkania (100%) jeśli będzie je wynajmować?
Czy sytuacja zmieni się jeśli „osoba A” będzie właścicielem części udziałów w mieszkaniu (np. 1%) i po jakimś czasie ja przekażę jej resztę moich udziałów (kupujemy mieszkanie razem w udziałach , ale tylko ja zaciągam kredyt na moją część)?

2. Czy są jakieś inne rozwiązania aby podarować komuś mieszkanie (kupione za kredyt więc będzie z hipoteką), nie płacąc przy tym podatku ( w przypadku osób niespokrewnionych wynosi on aż 19%)? W przypadku osoby obdarowanej zależy nam aby mogła zamortyzować całość mieszkania w przypadku jego wynajmu (możliwe pomysły: sprzedaż udziałów w mieszkaniu, wymiana udziałów, umowa dożywocia, zamiana mieszkań, umowa przedwstępna u notariusza z coroczną sprzedażą części udziałów w mieszkaniu, wykupienie mieszkania poprzez jego wynajmowanie- czynsz z wynajmu wchodził by na poczet zakupu mieszkania etc.).

3. Jeśli kupuję mieszkanie w udziałach z inną osobą, która nie jest ze mną spokrewniona (np. ja 80%, „osoba A” 20 % udziałów) i tylko ja zaciągam kredyt hipoteczny na zakup 80% wartości całej nieruchomości (20% wkład własny) czy jest możliwe, że „osoba A” zamortyzuje 100% wartości mieszkania w przypadku jego wynajęcia?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc, inne rozwiązania, pomysły aby osiągnąć opisany przeze mnie cel.

Powrót