Amplituner - rok gwarancji sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku lip
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lip

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Na początku zaznaczę, iż zapoznałem się z FAQ Konsumenta: http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html :)
Niestety, jest dla mnie, jako laika, kilka niezrozumiałych zapisów, więc opiszę mój problem.

W dniu 2013-07-15 zakupiłem na allegro, amplituner firmy Pioneer.
Dostałem cały komplet, fakturę (jako osoba fizyczna) wraz z kartą gwarancyjną (okres gwarancji 1 ROK).
W 2014-12 zauważyłem że nie działa jedna z podstawowych funkcji urządzenia - radio internetowe. Problemem jest karta sieciowa która prawdopodobnie jest uszkodzona w amplitunerze (nie świeci link).
Chciałbym się powołać na "reklamację z ustawy" - i żądać od sprzedawcy doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową przez wymianę na nowy.
Teraz pytanie:
- w FAQ jest zapis:
Odpowiedzialność Sprzedawcy za sprzedany towary wynosi 2 lata od wydania danego towaru Konsumentowi. Jednak jedynie w ciągu 6 miesięcy od wydania towaru istnieje domniemanie, że niezgodność istniała w chwili wydania, w późniejszym terminie - obowiązek wykazania tego faktu spoczywa na Konsumencie.
W jaki sposób, mam wykazać fakt iż wada istniała w chwili wydania towaru ? Przecież pojawiła się po 15 miesiącach :)

Teoretycznie nie musisz tego robić. Na początek po prostu złóż reklamację.

Powrót