Ankieta bezpieczeństwa osobowego a praca w Anglii

• Autor wątku Autor wątku Kaczmar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaczmar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Mam mały problem z wypełnieniem ankiety bezpieczeństwa (staram się o prace w Policji) Jakiś 2 i 3 lata temu byłem na 3 miesiące i 5 miesięcy w Anglii. Pracowałem tam na produkcji... i teraz pytanie czy mam to podac w ankiecie ?? szczerze nie wiem na jakiej zasadzie bylem tam zatrudniony.... jakieś papiery mam, co tydzien "paski" z wyplata dostawałem.... także az tak na gębe tam nie pracowałem :) szczerze wtedy o tym człowiek nie myślał

no i teraz pytanie pisac o tym czy też nie ???

Czy to jest punkt 14...?

Objaśnienie do wypełnienia ankiety:

"Pkt 14 - należy wpisywać dane dotyczące miejsc zatrudnienia nie tylko na podstawie stałych umów o pracę, lecz także pracy na podstawie umów-zleceń i umów o dzieło, jeżeli miały one charakter stały (minimum 3 miesiące pracy na zlecenie jednego pracodawcy) oraz staże przekraczające okres 3 miesięcy.
Osoby, które nie pracowały w ciągu ostatnich 10 lat, wpisują pomiędzy pytaniem a tabelą odpowiedź "W okresie ostatnich 10 lat nie pracowałem(am)" lub "Nie dotyczy - w okresie ostatnich 10 lat nie pracowałem(am)". Dopuszczalne jest podanie odpowiedzi "Nie dotyczy - nigdy nie pracowałem(am)".

Należy wpisywać także okresy pozostawania bez pracy (w ciągu ostatnich 10 lat przed wypełnieniem ankiety), nawet w przypadku braku rejestracji w Urzędzie Pracy lub gdy nie przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych - od momentu ukończenia nauki w szkole lub na studiach."

Wynika stąd jasno, że należy wpisać.

pytanie 18 i 19 (ankieta bezpieczeństwa poufna) oraz jeszcze 20 ... Mam również podać miejsce w którym mieszkałem w Wielkiej Brytanii ?? Bo jak już napisze że pracowałem to i wypadałoby podac gdzie mieszkałem :D .. a jaki mam podoać pobyt pobytu ?? zarobkowy ??

"Pkt 18 - W przypadku, gdy osoba sprawdzana po ukończeniu 18 lat przebywała za granicą, ale żaden pobyt nie trwał dłużej niż 15 dni, wpisuje między treścią pytania a tabelą odpowiedź "Nigdy po ukończeniu 18 lat nie przybywałem(am) za granicą przez okresy dłuższe niż 15 dni". Jeżeli osoba wypełniająca ankietę nigdy nie wyjeżdżała za granicę, dopuszcza się udzielenie odpowiedzi "Nigdy nie przybywałem(am) za granicą", gdy wyjazdy miały miejsce w dzieciństwie - "Nigdy nie przebywałem(am) za granicą po ukończeniu 18 lat".

Natomiast w przypadku odpowiedzi twierdzącej, poszczególne rubryki należy wypełnić w następujący sposób:

- w rubryce "powód wyjazdu" nie należy ograniczać się do opisania powodu jednym określeniem (np. rodzinny, służbowy, prywatny), ale sprecyzować okoliczności pobytu, np. "prywatny - urlop", "służbowy - wyjazd na konferencję",
- w przypadku wyjazdów prywatnych należy podać szczegółowy powód wyjazdu (np. odwiedziny u krewnych, wyjazd zarobkowy, emigracja, wyjazd na ślub w rodzinie, itp.). W przypadku wycieczek turystycznych można ograniczyć się wyłącznie do wpisania sformułowania "turystyczny".

Obowiązek dokładnego wypełnienia dotyczy również osób, które po ukończeniu 18 lat wielokrotnie (nawet kilkadziesiąt razy) wyjeżdżały za granicę. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, jeżeli podróże miały podobny charakter, dopuszczalny jest zbiorowy opis tych wyjazdów. Należy jednak podać nazwy wszystkich państw, do których miały miejsce wyjazdy oraz okres, w jakim miały miejsce, np. "W okresie 1976 - 1999, w związku z pracą w ............... w charakterze .................... wielokrotnie wyjeżdżałem(am) służbowo do następujących państw: ...................................................".

Pkt 19 - Odpowiedź przecząca powinna mieć formę: "Nie podejmowałem(am) działalności zarobkowej za granicą". Odpowiedź taką wpisują także osoby, które w związku z zatrudnieniem w polskich instytucjach państwowych (np. MSZ, PLL "LOT") wykonywały swoje obowiązki za granicą (np. praca w polskiej ambasadzie lub konsulacie, praca w przedstawicielstwie za granicą).

Jeżeli osoba wypełniająca ankietę nigdy nie przebywała za granicą, dopuszczalne jest wpisanie między treścią pytania a tabelą odpowiedzi "Nigdy nie przybywałem(am) za granicą" lub "jak w pkt 18".

W przypadku, gdy osoba sprawdzana przebywała za granicą, ale w trakcie pobytu/pobytów nie podejmowała tam działalności zarobkowej, wpisuje między treścią pytania a tabelą odpowiedź lub "Nie dotyczy - nie podejmowałem(am) działalności zarobkowej za granicą".

Punkt 19 dotyczy także osób, które podejmowały działalność zarobkową za granicą bez wymaganych zezwoleń.

Pkt 20 - należy podać zarówno miejsca zameldowania na pobyt stały, jak i miejsca faktycznego pobytu (zamieszkiwania), także w przypadkach, gdy osoba wypełniająca ankietę nie posiadała meldunku na pobyt czasowy."

Powiem tak. Takiej ankiety się nie wypełnia ot tak sobie żeby zabić czas i nudę. Ma ona na celu sprawdzenie prawdomówności osoby, która ją wypełnia oraz sprawdzenia czy może być dopuszczona do pracy na określonym stanowisku. W Twoim przypadku klauzula POUFNE oznacza dopuszczenie do tajemnicy służbowej. Kolokwialnie rzecz ujmując: chcą sprawdzić czy jesteś prawdomówny, czy można będzie Ci powierzyć określone zadania na określonym stanowisku, czy nie jesteś osobą, która może rozpowiadać o charakterze swojej pracy i jeśli tak to komu. Czy nie masz powiązań szpiegowskich (brzmi jak z filmu ale o to w tym wszystkim chodzi), czy nie jesteś chory psychicznie, etc.

a czy w Anglii nie ma tak jak w Polsce ze trzeba co roku złozyc PITA czy cos w tym stylu ?? z tego co udało mnie się znaleźć to na koniec pracy otrzymałem od swojego pracodawcy dokument " P60"

A tego to nie wiem. Jeśli będę mogła pomóc w temacie objaśnień do wypełnienia ankiety to się polecam na przyszłość.

pyt. 15

nie mam żony a osoby mieszkające u mnie w domu to rodzice i dziadek... mam rozumieć ze mam ich brac pod uwagę w tym pytaniu !!?

Pkt 15 - W tym punkcie należy także wpisać informacje odnoszące się do małżonki(a), nawet nie pozostającej(ego) we wspólnym gospodarstwie domowym, także gdy istnieje rozdzielność majątkowa i/lub gdy osoba wypełniająca ankietę pozostaje w związku o charakterze konkubinatu.

Jeżeli osoba wypełniająca ankietę, jej małżonka(ek) lub inne osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym nie są zadłużeni u osób fizycznych lub prawnych albo są zadłużeni, ale na kwoty, których wysokość łącznie nie przekracza sumy stanowiącej sześciokrotność wynagrodzenia otrzymywanego przez osobę sprawdzaną (miesięcznego netto - "na rękę", w dniu wypełniania ankiety), pod treścią pytania należy wpisać odpowiedź "Ani ja, ani moja/mój żona/mąż ani inne osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym nie jesteśmy zadłużeni u osób fizycznych lub prawnych w wysokości przekraczającej sumę stanowiącą sześciokrotność otrzymywanego przeze mnie wynagrodzenia".

W przypadku, gdy osoba wypełniająca ankietę, jej małżonka(ek) lub inne osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym są zadłużone u osób fizycznych lub prawnych na kwoty, których łączna wysokość przekracza sumę stanowiącą sześciokrotność wynagrodzenia otrzymywanego przez osobę wypełniającą ankietę (miesięcznego netto - "na rękę", w dniu wypełniania ankiety), należy podać następujące informacje:

- w rubryce "nazwisko i imię" - dane osoby zadłużonej,
- w rubryce "rodzaj zobowiązania" - rodzaj zadłużenia (np. pożyczka, kredyt),
- w rubryce "wysokość zobowiązania finansowego" należy podać ogólną sumę zaciągniętego kredytu/pożyczki oraz z wysokość zobowiązania w dniu wypełniania ankiety (z dopiskiem "do spłaty") wraz z określeniem waluty zobowiązania,
- w rubryce "wobec kogo" należy podać dane osoby lub instytucji, u której osoba wskazana w rubryce "imię i nazwisko" jest zadłużona. W przypadku zadłużenia wobec osoby fizycznej podaje się imię i nazwisko wraz adresem zamieszkania oraz określeniem, jakie stosunki łączą tę osobę z pożyczkobiorcą, np. "______________, 57989 Neustadt (RFN), Münsterstraße 54 - kolega ze studiów". W przypadku zadłużenia wobec instytucji podaje się pełną nazwę i adres, np. "PKO BP S.A. LX Oddz. W-wa, ul. Kręta 14",

- w rubryce "z jakiego tytułu" należy wpisać nazwę dokumentu (a także - jeżeli ten dokument go posiada - jego numer), będącego podstawą do udzielenia pożyczki/kredytu, np. "Umowa TPX/98/2001 z dnia 12.12.1999 roku" albo "Umowa dot. pożyczki pomiędzy .............. a ................ - kopia w Urzędzie Skarbowym w .......... ",
- w rubryce "termin spłaty" należy podać przewidywaną datę spłaty ostatniej raty zobowiązania.

Można też załączyć do ankiety umowę kredytową.

Jeśli z rodzicami pozostajesz we wspólnym gospodarstwie domowym to należy ich umieścić ale jeśli nie to piszesz tylko swoje zobowiązania. Ponieważ termin "wspólne gospodarstwo domowe" chyba do tej pory nie jest zdefiniowany przez ustawę to musisz sam sobie to określić.

pytanie 20

miejsca zamieszkania w okresie ostatnich 10 lat... co mam napisac jesli od urodzenia mieszkam w jednym miejscu nie licząc jedynie wyjazdu do Anglii oraz wynajmowania mieszkania przez pół roku w innym mieście.... jak to napisać zeby bylo dobrze ... ??

Ja Ci nie podpowiem jak pisać "żeby było dobrze". Należy wypełnić ankietę zgodnie z prawdą :) Powiem tak. Jeśli sprawdzający Twoje odpowiedzi będzie mieć jakieś dodatkowe pytania lub coś będzie dla niego niejasne to na pewno zostaniesz wezwany. Lub nie dostaniesz poświadczenia bezpieczeństwa. Ale, jak to się mówi, nie taki diabeł straszny, jeśli się nie masz czego obawiać to się nie obawiaj.

już prawie skonczylem... ale mam jeszcze jedno pytanie.... w pytaniu dotyczącym dodatkowych źródeł utrzymania mam wpisać dodatek aktywizacyjny z urzędu pracy o wysokości 250zl.... ??

Powrót