Anonimowe zgłoszenie wykroczenia [VIDEO]=wezwanie w roli świadka

• Autor wątku Autor wątku dustan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dustan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam szanowne grono. Mam zapytanie.
Jadąc drogą główną z drogi podporządkowanej wyjechał mi kierowca, nie jechałem szybko (w zasadzie zgodnie z przepisami), ale kierowca tak mi wyjechał, że musiałem dość intensywnie hamować, za mną nie było więcej aut, ale gdyby były to byłaby szansa, że dostał bym w tył od auta za mną. W związku z taką sytuacją mignąłem kierowcy światłami drogowymi z przekazem, że zrobił coś nie do końca zgodnie z przepisami. Na to ów kierowca za chwilę specjalnie mi dohamował, tym razem tak intensywnie, że z tylnego siedzenia spadło mi jakieś tam narzędzie typu zaciskarka czy coś podobnego. Ów kierowca popatrzył na mnie w lusterku i postukał się do mnie w głowę.
Zgłosiłem to dohamowanie anonimowo na policję wysyłając im materiał video jako link do niepublicznego video na specjalnym kanale youtube, czyli nikt filmu nie zobaczy nie mając do niego linku. Dostałem na maila wezwanie z komendy o stawienie się w konkretnym terminie w roli świadka. W wezwaniu jest tylko informacja gdzie, kiedy i do jakiego pokoju, ale brak pouczenia.
Czy jestem zobowiązany się stawić?
Zdaje się, że mam prawo do nie podawania na komendzie adresu zamieszkania, wolałbym pozostać anonimowy. Tym bardziej, że wiecie jacy są ludzie a w szczególności kierowcy, popełni wykroczenie i jeszcze ma pretensje, że został zgłoszony a znając mój wizerunek może szukać odwetu. Jak się przed tym uchronić?

jak wysłałeś anonimowo, to na kogo przyszło wezwanie?

Jeżeli komenda jest bardzo oddalona od twojego miejsca zamieszkania to poproś o przesłuchanie na komendzie zgodnie z miejscem zamieszkania.

olej wezwanie, policja to nie sąd czy prokurator

dustan napisał:
Dostałem na maila wezwanie z komendy o stawienie się w konkretnym terminie w roli świadka. W wezwaniu jest tylko informacja gdzie, kiedy i do jakiego pokoju, ale brak pouczenia.
§ 1.
Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania.

qwertu70 napisał:
§ 1.
Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania.

W przypadku wezwania na Policję można być przesłuchany w jednostce najbliższej miejsca zamieszkania.Nie ma obowiązku jeździć po całej Polsce. To nie wezwanie do Sądu czy Prokuratury. Tak samo w przypadku wezwania do Straży miejskiej.

Marcin Michalkowski napisał:
W przypadku wezwania na Policję można być przesłuchany w jednostce najbliższej miejsca zamieszkania.Nie ma obowiązku jeździć po całej Polsce. To nie wezwanie do Sądu czy Prokuratury. Tak samo w przypadku wezwania do Straży miejskiej.

buhahaha. Eureka, i co dalej napiszesz ciekawego ?. Wykaż jaka jest różnica wezwania na prokuraturę, do sądu a do tej policji.

qwertu70 napisał:
buhahaha. Eureka, i co dalej napiszesz ciekawego ?. Wykaż jaka jest różnica wezwania na prokuraturę, do sądu a do tej policji.
A no taka, że jak jednostka Policji która wzywa jest daleko od miejsca zamieszkania to jest możliwość przesłuchania w miejscu zamieszkania świadka w przeciwieństwie do Sądu czy Prokuratury. I nie trzeba jeździć specjalnie pół Polski by Policja ci kilka pytań zadała.

Marcin Michalkowski napisał:
A no taka, że jak jednostka Policji która wzywa jest daleko od miejsca zamieszkania to jest możliwość przesłuchania w miejscu zamieszkania świadka w przeciwieństwie do Sądu czy Prokuratury. I nie trzeba jeździć specjalnie pół Polski by Policja ci kilka pytań zadała.
powtarzasz się i masz zerowa wiedze ale piszesz nic nie znaczący teskt

dustan WYRAŹNIE napisał TYLKO to:
Dostałem na maila wezwanie z komendy o stawienie się w konkretnym terminie w roli świadka. W wezwaniu jest tylko informacja gdzie, kiedy i do jakiego pokoju, ale brak pouczenia.

a ty pierdolotto i wymyślasz jakieś dodatkowe puste frazesy. ty myślisz że oni będą wzywać kogokolwiek przez pół Polski ?. To samo np sądy i inni ?

napisał jeszcze to:

..

na co jemu odpisałem wskazując że ma obowiązek

bryniarski napisał:
olej wezwanie, policja to nie sąd czy prokurator
jesteś zjabe**ty, ale tylko na necie i takimi poradami z du**py pakujesz dustana na minę

Powrót