anonimowi komentatorzy fotobloga

• Autor wątku Autor wątku mampytanie93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mampytanie93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mój problem wiąże się z prowadzeniem przeze mnie i moje koleżanki fotoblogów. Niestety ktoś od pewnego czasu anonimowo daje nam obraźliwe komentarze pod zdjęciami. :rolleyes: Nie wiemy kto to może być a chciałabym się dowiedzieć jak sprawdzić takie osoby i jak temu zapobiec, czy to w ogóle jest karalne? Te komentarze naprawdę nas obrażają i nie możemy przez to spokojnie prowadzić takiego bloga. :o

Zapobiec można wyłączając komentarze lub włączyć opcje akceptacji komentarzy,dopiero po akceptacji komentarza przez administratora pojawia się on na blogu.

mampytanie93 napisał:
Nie wiemy kto to może być a chciałabym się dowiedzieć jak sprawdzić takie osoby i jak temu zapobiec, czy to w ogóle jest karalne? Te komentarze naprawdę nas obrażają i nie możemy przez to spokojnie prowadzić takiego bloga. :o
no cóż, jeśli użytkownicy forum mogą dodawać komentarze, to pozostaje kwestia naruszenia dóbr osobistych (na przykład dobrego imienia) (Art.23. i 24. kc) lub pomówienia (Art.212. kk).

Zidentyfikować dane osobowe takiej osoby może tylko policja, prokuratura lub sąd. Można złożyć wniosek na policję o identyfikację sprawcy naruszenia dóbr osobistych / pomówień lub złożyć wniosek o wdrożenie postępowania wyjaśniającego z urzędu w sprawie naruszeń dóbr osobistych czy pomówień, do czasu wykrycia sprawcy. A potem pozew do sądu. Jeśli nie macie doświadczenia w podobnych sprawach, to myślę, że warto by było jednakże zrobić to z prawnikiem.

Powrót