Anonimowi na facebook .

• Autor wątku Autor wątku Malyxy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malyxy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zostalem obrazony w prywatnych wiadomosciach na fb.
Niestety pisal z fikcyjnego konta a chcialbym sie dowiedziec kto to a najlepiej zeby odpowiedzial za to co zrobil.
Chyba art 216kk mowi o czyms takim ale nie wiem czy obejmuje to tez wiadomosci prywatne. To co napisala ta osoba bardzo mnie urazilo i nie chce tego tak zostawiac.

I tu prosze was o pomoc:
Jak moge sie dowiedziec kto to? Czytalem ze tego moge sie dowiedziec przez policje ale co do tego potrzebne juz mi nie wiadomo.
Jakie koszty sprawy w sadzie?

Nie napisał Pan treści wiadomości stąd nie wiadomo czy wiadomość ta nosi znamiona czynu zabronionego a ponadto, czy np. nie zawierała gróźb bezprawnych , kwalifikujących ten czyn pod art. 190 KK.
Zgodnie z art 216 §5 KK ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.Dlatego też, może Pan udać się na policję, z wydrukowaną treścią wiadomości i zgłosić tę sprawę. Następnie sprawa, będzie się już toczyć z urzędu.
Niestety, w praktyce , prawdopodobnie wyglądać to będzie w ten sposób , że policja przyjmie zeznania, po czym sprawa ugrzęźnie. Mimo odczuwanej przez Pana urazy, policja niewiele będzie mogła zrobić a ponadto, prawdopodobnie niewiele będzie chciała zrobić. Na dojście do osoby , mającej fałszywy profil na jednym portalu , bardzo ciężko dojść. Poza tym, zajmuje to długie miesiące i obejmuje wiele czynności.
Zaleciłabym raczej cierpliwość w tej sprawie, być może nadawca nie poprzestanie na jednej wiadomości i wówczas sprawa nabierze wyraźniejszej formy , tak by Policja przyjęła ją " na poważnie". Nie muszę chyba dodawać, że wszelkie wchodzenie w dyskusje z taką osobą zdecydowanie nie jest wskazane.

Poprawiam się - jako, że ściga się z oskarżenia prywatnego , to Pan przejmuje rolę organów procesowych, sam wnosi i popiera akt oskarżenia przed sądem.
Co do Policji, to owszem, może Pan się również tam zgłosić. Wówczas na Pana żądanie zobowiązana jest do przyjęcia ustnej lub pisemnej skargi i zabezpieczenia dowodów, a następnie przesłania skargi do właściwego sądu. Na polecenie sądu Policja w sprawach z oskarżenia prywatnego dokonuje także innych określonych przez sąd czynności dowodowych, a ich wyniki przekazuje sądowi (art.488 KPK).

Powrót