Anonimowy donos do MOPS-u wysłany mailowo

• Autor wątku Autor wątku TyszAnka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TyszAnka

Witam,
Miesiąc temu odwiedził nas pracownik Mops-u- niezapowiedziany....
Ktoś napisał mailowo donos na moja rodzinę, w szczególności na mnie z imienia i nazwiska (mam dwójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa, i syna z obecnym partnerem, oaz jestem obecnie w 23 tyg ciązy), że:
--wyłudzam pieniądze z Urzedu Miasta,(pobieram tylko zasiłek rodzinny na dwójkę dzieci, co mi się nalezy, bo nie przekraczają mi dochody, bo żyjemy z osobnych gospodarstw domowych)
--że nie interesuję się dziećmi tymi starszymi ponieważ są z poprzedniego małżeństwa, ze mozna ich samych spotkac na mieście, bez opieki ( dzieci lat 11 i 13, dojeżdzają do szkoly komunikacja miejską na drugi koniec Miasta),
--ze są zaniedbane, (powiedziałam pracownikowi socjalnemu by sprawdzil w szkole czy są zaniedbane, czy kiedykolwiek były....)
--ze wcale nie jestem samotną matka, bo zyję z partnerem, ojcem trzeciego dziecka (tutaj wskazane nazwisko ojca, i data urodzenia dziecka nawet)
--że są u nas dziennie awantury ( pracownik nie może chodzic po sasiadach, więc mój partner poszedł po sasiadkę, która wszystkiemu zaprzeczyła)
i na końcu ....że "wódki u nas w domu nie brakuje" ( jestem szczęśliwa, że odeszlam od bylego meza w miare wcześnie-w 2007 roku, miał wyok za znęcanie się psychiczne i fizyczn, oraz dwa lata temu go złosiłam na przymusowe leczenie odwykowe-jest alkoholikiem-potwierdzili to ez biegli sądwi, ale nie o tym chciałam pisać)
Pracownik socjalny nie mógł się do niczeo doczepić, był jeszcze raz u nas, powiedział ze takie są procedur że musi nas odwiedzic parę razy- jestem za, nie mamy nic do ukrycia.

To tak w skrócie.Dodam tylko że mój partner jest osobą publiczną i na pismie złozył prosbe o kserokopię donosu, w sprawie złożenia zawiadomienia do prokuratury, bądź na komendę, ponieważ toczy się własnie sprawa o zniesławienie go w sferze blogerskiej (IP doprowadziało do radnego naszego Miasta, który się przyznał, ale policjant prowadzący to postępowanie, donosu nie chciał dołaczyc do sprawy...)
Nadmienię, ze adres mailowy z donosu jest taki sam, jak adres mailowy, z którego piec dni po donosie próbował się ktoś włamac na FB i pocztę mailowa mojego partnera ( mamy screny porobione z tym własnie adresem mailowym i jest nawet tam IP podane (poczta gmail taki adres pokazuje)

Czy może mi ktos pomóc? Czy ja mogę złozyc zawiadomienie do prokuratury? z jakiego artykułu? nie ukrywam, że cała ta sytuacja mnie przerosła, mam ciążę zagrozoną, nie moge się denerwować, ale się stresuję i latam od lekarza do lekarza, czy wszystko z dzieckiem OK. Nie mieści mi się w głowie, jak ktoś mógł tak po swińsku z taka złościa napisać informacje nieprawdziwe....
Proszę poradzcie mi co mam zrobić, bo zwariuję....
Pozdawiam

Tak jak najbardziej. Na początek rozważ (znasz sprawę więc najlepiej wiesz co spasuje):

1. art 234 kk (pomówienie)
2. art 235 kk (preparowanie fałszywych dowodów)
3. art 238 kk (fałszywe zawiadomienie o przestępstwie)
4. art 190a kk (nękanie)

i dodatkowo na drodze cywilnej o naruszenie dóbr osobistych.

EagleInterceptor - dziękuję bardzo , już się zabieram do pisania pisma, tylko za dużo mam możliwości z jakiego artykułu, na pewno za pomówienia, a mogę dać kilka?

A na drogę cywilną wystapię na pewno, jak tylko policja ustali IP sprawcy....

Oczywiście - możesz dać kilka artykułów w jednym zawiadomieniu.
Możesz albo pójść z tym na policję albo na prokuraturę albo samodzielnie wnieść do sądu prywatny akt oskarżenia z pominięciem powyższych.

Mozna zyc z partnerem, miec z nim dzieco i byc z nim w drugiej ciazy i prowadzic osobne gospodarstwa?Partner placi Ci alimenty na dzieco?Pytam ja to wyglada w swietle prawa teraz , bo kiedys bylam w bardzo podobnej sytuacji do Twojej i pracownik MOPSu powiedzial mi,ze w tym wypadku to wspolne gospodarstwo i dochody mojego partnera(dzis meza) sie liczyly do swiadczen.

a proszę mi powiedzieć jak mam napisać? może tak to byc napisane? Kompletnie się nie znam.....

ZAWIADOMIENIE O POPEŁNIENIU PRZESTEPSTWA

Na podstawie art 304 § 1 Kodeksu postepowania karnego, zawiadamiam o popełnieniu przestępstwa w dniu......dotyczacej mojej osoby/działajac na moja szkodę przez nieznajnego sprawcę, czym naruszono między innymi art 234kk, oraz art 235kk.
Wnoszę o wszczęscie w tej sprawie postepowania przygotowawczego.

I oczywiscie uzasadnienie.....

Martiqa- Tak mozna,partner zyje za swoje, ja za swoje, pracownik Mopsu nic nie miał do tego, ja mam dzieci z poprzedniego małżeństwa i alimenty na nie, wiec, dlazego alimenty na moje dzieci by miały sie tez należec mojemu partnerowi we wspólnym gospodarstwie.Ja mam swoje płatności, partner swoje

Ostatnią edycję dokonał moderator:
EagleInterceptor napisał:
1. art 234 kk (pomówienie)
2. art 235 kk (preparowanie fałszywych dowodów)
3. art 238 kk (fałszywe zawiadomienie o przestępstwie)
4. art 190a kk (nękanie)
Co to za bzdury:?: Nie doszło do niczego z powyższych art.

234 to nie pomowienie
235 jakie tworzenie fałszywych dowodów?
238 MOPS to organ powołany do ścigania?
190 gdzie tu uporczywe nękanie?

Tak ja to rozumiem, ale co ze wspolnym dzieckiem. Mnie pracownik MOPS powiedzial, ze skoro nie mam zasadzonych alimentow na nasze wspolne dziecko(tez mam dzieci z pierwszego malzenstwa i na nie aliemnty) to znaczy , ze tworzymy wspolne gospodarstwo. Ale to bylo kilka lat temu, dlatego zapytalam tylko z ciekawosci czy w swietle prawa tak mozna.

oczywiście, że nie można (przynajmniej w świetle ustawy ustawy o świadczeniach rodzinnych)
-pytająca nie jest samotną matką
- albo ma orzeczone alimenty na wspólne dziecko albo musi podawać dochody partnera - bo prowadzenie gospodarstwa nie ma tu nic do rzeczy

Partner twierdzeniami, o odrębnym gospodarstwie i wspólnych dzieciach ale i jednocześnie samotnej matce tylko się ośmieszy.

Osoba publiczna mieszkając z dzieci nie zajmuje się nimi bo tworzy z ich matką osobne gospodarstwo - temat akurat do FAKTU

FreeG napisał:
Co to za bzdury:?: Nie doszło do niczego z powyższych art.

234 to nie pomowienie
235 jakie tworzenie fałszywych dowodów?
238 MOPS to organ powołany do ścigania?
190 gdzie tu uporczywe nękanie?

234 - pomyłka faktycznie, miało być 212

235 - w treści tego artykułu czytamy "[...] lub inne podstępne działanie [...]" - moim zdaniem jak najbardziej się kwalifikuje

238 - do ścigania nie, ale organ uprawniony do wnioskowania i wszczynania postępowania w różnym zakresie; autor donosu miał cel wywołania takiego skutku (zamiar ewentualny)

190 - autor donosu działa w złej wierze starając się doprowadzić do uprzykrzania życia obsmarowanemu np. przez "naloty" z MOPSu - jest to swoiste nękanie nie wprost.

Oczywiście skierowanie sprawy do sądu nie daje gwarancji wygrania procesu - to sąd oceni czy zachodzą przesłanki w/wym artykułów. To tylko wskazanie o co można próbować się zaczepić.

238 - do ścigania nie
i na tym poprzestajmy.

190 - autor donosu działa w złej wierze starając się doprowadzić do uprzykrzania życia obsmarowanemu np. przez "naloty" z MOPSu - jest to swoiste nękanie nie wprost.
"Swoiste nękanie nie wprost" nie jest karalne.

Trochę zbyt pochopnie.

Witam,
Otóż wysłałam mailem 15 marca br., zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa z trzech artykułów.Wysłałam do Ministra Seremeta i do swojej Rejonowej prokuratury.
w połowie kwietnia byłam w prokuraturze, Pani prokurator nadała sprawie nr i powiedziała że mam czekać na wezwanie na Policję.
Dostałam wezwanie i po niedzieli idę złożyć pisemne wyjaśnienia....mam nadzieję, że sprawy nie umorzą...
Będę Was informować :) Dziękuję za pomoc .

Z tym ministrem to Cie trochę poniosło.

Wydaje mi się, że w tym wypadku można co najwyżej mówić o zniesławieniu. Wydaje mi się, że każdy może napisać donos do MOPRu używając słów, iż ma się podejrzenie....... a oni mogą sprawdzić czy tak rzeczywiście jest np. za pomocą wywiadu środowiskowego.
Złożenie pozwu do sądu o zniesławienie wiąże się z opłatą o wysokości 500 zł.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
joasssska napisał:
Nie pozew a prywatny akt oskarżenia, nie zniesławienie a pomówienie, nie 500 zł a 300...

joasssska napisał:
Wydaje mi się, że w tym wypadku można co najwyżej mówić o zniesławieniu. Wydaje mi się, że każdy może napisać donos do MOPRu używając słów, iż ma się podejrzenie....... a oni mogą sprawdzić czy tak rzeczywiście jest np. za pomocą wywiadu środowiskowego.

W donosie nie ma mowy o "podejrzeniu", ktoś ewidentnie mnie zniesławia, pomawia....
Same bzdury, MOPS sprawdził, te informacje w donosie sa nieprawdziwe, komuś zalezało, bym miała na głowie co parę dni bez zapowiedzenia pracownika MOPS-u.
Czyli według Ciebie kazdy może pisać anonimowe donosy na drugą osobę z nieprawdziwymi informacjami?....moze od dzisiaj ja w takim razie będę dziennie wysyłać mailem parenaście donosów, by uprzykrzyć komuś zycie? To chore .....
A z tym ministrem to mnie nie poniosło....w piśmie od ministra mam info ze on czeka z prokuratury rejonowej na informację o sprawie- nadzoruje ją .

Ostatnia edycja:
Witam,
Byłam dzisiaj na Komendzie, dostałam statut pokrzywdzonej, ściganie z art.212kk
Czekam na dalszy bieg sprawy :)

Witam ,prosze mi powiedziec jak to moze byc, ze jezeli zarzuty w donosach okaza sie bezpodstawne a autor takiego donosu jest ANONIMOWY to uchodzi mu to bezkarnie ,bo jest to trudne do udowodnienia , ale jezeli jest wskazana osoba ,ktora jest podejrzana o taki anonim ,czy sad bierze to pod uwage? Jezeli sa powody o takie podejrzenia.
Moze ktos mi odpowie na to pytanie Pozdrawiam

Witam, w piatek dowiedziałam się kto napisał anonimowy donos, jest sprawca, dzisiaj byłam na policji, bo ta osoba została przesłuchiwana i jako osoba pokrzywdzona mam prawo byc przy przesłuchaniu.Przyznał się do napisania donosu ale odmówil zeznan dot niektórych pytań, by nie zaszkodzić komus z rodziny, a szkoda, bo ja mam czyste sumienie, i w aktach na policji w tej sprawie tez jest wszystko w porzadku.Jezeli pani prokurator uzna ze donos był bezzasadny, to może prowadzić dochodzenie z urzedu.

Z rodziną najlepiej na zdjęciach....i to jeszcze na skraju, by móc wyciąć...
Brat brata w MOPSIE harata....

Walczcie o swoje

hanna61 napisał:
Witam ,prosze mi powiedziec jak to moze byc, ze jezeli zarzuty w donosach okaza sie bezpodstawne a autor takiego donosu jest ANONIMOWY to uchodzi mu to bezkarnie ,bo jest to trudne do udowodnienia , ale jezeli jest wskazana osoba ,ktora jest podejrzana o taki anonim ,czy sad bierze to pod uwage? Jezeli sa powody o takie podejrzenia.
Moze ktos mi odpowie na to pytanie Pozdrawiam

nie jest nic trudnego do udowodnienia, anonim nie oznacza ze nie dowiemy się kto za tym stoi...czekałam prawie 7 miesięcy i się dowiedziałam, jacy komunisci są w tej rodzinie, to przykre...ale co nas nie zabije to nas wzmocni.Pozdrawaim

Witam

Mam następującą sytuację : mąż wyprowadził się z mieszkania, w którym nigdy nie był zameldowany, nie chcę wnosić o rozwód, ani separację...Nie mamy wspólnych dzieci, ja na swoje dostaję alimenty w wysokości 400 zł /mc. Sama nie pracuję ( do tej pory utrzymywał nas mąż)
Ponadto trapi mnie jeszcze jedna sprawa, czy jest jakiś przepis mówiący o tym, ża mąż musi mieszkać z żoną i prowadzić wspólne gospodarstwo? Chyba nie ma takiego nakazu...?
Może powinnam założyć nowy temat ale nie chcę "mieszać".

Powrót