Anoreksja a praca w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku malinka73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malinka73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
znajduje się obecnie w skomplikowanej sytuacji i nie wiem jakie wyjscie bedzie dla mnie najlepsze. jestem zatrudniona w Niemieckiej firmie. Jestem na okresie próbnym. Podejrzewa się u mnie anoreksje, przez co wróciłam do kraju na leczenie. Aby nie stracic pracy skorzystałam z dni urlopu jakie mi przysługują. Jestem uczniem w Polskiej szkole - studium policealne. Chciałabym się dowiedzieć czy w związku z leczeniem anoreksji mam jakies prawo do pomocy finansowej jezeli nie moglabym wrocic do pracy i polaczyc jej z leczeniem? pracuje fizycznie, lekarz zabronil mi pracy. musze jednak z czegos zyc.. pracodawca niemiecki zna sytuacje, dal mi moj urlop do wykorzystania. konczy mi sie 17 lipca. po tym okresie poinformowal mnie, ze jezeli nie bede w stanie wrocic, musze sie zwolnic, a jak wyzdrowieje moge zatrudnic sie spowrotem. czy to tak rzeczywiscie musi byc? musze zlozyc wypowiedzenie? czy moze moglabym starac sie o pomoc w Polsce, z racji mojego statusu ucznia? (Dodam ze mam 22 lata)

Czy ktos moglby mi pomoc jak to wyglada od strony prawnej? Szczegolnie w Niemczech, ale takze i prawnie w Polsce.

Na okresie probnym pracodawca niemiecki moze cie zwolnic w terminie 2-tygodniowym bez podawania powodow i nic na to nie poradzisz.

tak, mam tego świadomość.

czy w takim razie kiedy jestem chora, przyjeta jako osoba z anoreksja do polskiego szpitala moge sie starac o pomoc? w polsce (bo jestem uczniem) czy w niemczech (jako pracownik) ?

nie moge pracowac przebywajac w szpitalu, a pozniejsze leczenie w domu/ osrodku rowniez wykluczy moja prace..

Ale o jaka pomoc ci chodzi? W szpitalu bedac na leczeniu stacjonarnym placi praktycznie za wszystko kasa chorych.
Jak jest w Polsce nie wiem,
W Niemczech gdy zostaniesz zwolniona z pracy, nie bedziesz "pracownikiem", tylko bezrobotna. Nie wypracowalas sobie w Niemczech prawa do renty inwalidzkiej, wiec po wyjsciu ze szpitala nie dostaniesz renty, nie wypracowalas rowiez przez tak krotka prace prawa do zasilku dla bezrobotnych. Trudno tu cos powiedziec, zglos sie moze do Caritasu o porade, oni udzielaja porad bezplatnie, moze cos wymysla

dziekuje pieknie za pomoc.

pozdrawiam serdecznie :)

Powrót