antrag auf kindergeld po polsku

• Autor wątku Autor wątku aniucha840
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniucha840

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam pytanie dostalam z Familienkasse E401 e411 oraz antrag auf kindergeld po polsku. gdzie go wyslac do polski razem z z formularzami typu E???:(

Ja wyslałam bezpośrdenio do Familienkasse. Oni wyslą sobie zapytanie do Ropsu, jak bedzie taka potrzeba. Otrzymałam tylko Antrag auf Kindergeld po polsku, ale formularzy serii 400 nie dostałam.

Papiery typu E podbili i trzeba je wyslac samemu...

ale co z tym antragiem po polsku gdzie go oddac do familienkasse??

najlepiej bezposrednio do źrózdła. mam takie pytanie- tam w atragu było takie poswiadczenie o członkach rodziny i mi w meldunkowym nie chcieli tego podbić, bo niby podbijaja tylko swoje druki i taki mi tez dali - Pani tez nie chcieli w meldunkowym podbić?

Ten adres nie dziala a na tej stronie nic ciekawego nie znalazlam niestety .
Ja tego nie dawalam do podbicia wzielam druki od nich to nie jest raczej problem.

Formularze z serii E (głównie formularze E 411 i E 401) powinny być wydane przez instytucję właściwe państw Członkowskich. Formularze powinny spełniać wymogi formalne, tj. powinny zawierać pieczątkę instytucji właściwej, pismo przewodnie instytucji bądź nadany osobisty numer świadczenia rodzinnego w danej sprawie, co pozwoli stwierdzić, że zostały wystawione przez instytucję właściwą danego kraju UE lub EOG.

11edyta napisał:

Strona ta jest właściwa z tą uwagą że zawiera dane wg stanu na 2007r. a tymczasem przepisy Unijne w tym zakresie zmieniły się od 1 maja 2010 r.
Jeżeli chodzi o formularze z serii E to :
- o ile zostały przekazane zainteresowanemu na terenie Niemiec to tamtejsza Familienkasse powinna je opieczętować we właściwych pozycjach i można je samemu przekazać do polskiej placówki ROPS,
- o ile zainteresowany otrzymał je w Polsce- zbiera potrzebne dokumenty i jedzie z nimi lub przekazuje ROPS-owi pod który należy i ten po wypełnieniu ich wysyła je do NIemiec

Witam,moze ktos wie jak zalatwic kindergeld z Polski gdy ojciec dziecka mieszkajacy i pracujacy w Niemczech niechce tego zrobic?

jeśli nie chce, to nie dasz rady- ja od 4 lat sie staram i nic...

Powrót