antrag um Wohngeld

• Autor wątku Autor wątku grecia21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grecia21

Użytkownik
Odpowiedzi
114
mama takie zapytanie .czytalam na temat wohngeld jednakze nie jestem pewna czy takie swiadczenie obejmnie moja rodzine. otoz sytuacja wyglada tak.
maz moj pracuje .na umowie ma brutto 1500 a na rekie doostaje tylko 980 euro. ja z urzedu pracy otrzymuje miesiacznie jakies 240 euro co razem daje nam kwote ca.1200 euro miesiecznie .poza tym mamy syna ktory otrzymuje 184 euro kindergeld. na mieszkanie nie ptrzymujemy nic z urzedu pracy. sami musimy oplacac mieszkani w wysokosci 530,00 euro miesiecznie. czy w zwiazku z tym moge ubiegac sie o wohngeld??

zloz wniosek, to wam wylicza, czy przysluguje czy nie

Poza tym "Antrag auf Wohngeld" a nie "um Wohngeld"

ja z urzedu pracy otrzymuje miesiacznie jakies 240 euro co razem daje nam kwote ca.1200 euro miesiecznie .

jezeli jest to zasilek ALGII (socjal) to Wohngeld nie przysluguje

dzieki za odpodwiedzi.sorki za moje slownictwo niemieckie. kazdy uczy sie na bledach

pozdrawiam

Mieszkanie musi miec WBS. Wbs otrzymuje się w Wohnungsamt. Mieszkania z wbs należą do miasta i otrzymanie takiego mieszkania jest równoznaczne z możliwością ubiegania się o wohngeld.

Na pewno potrzebne są:
-dowody tożsamości
-freizugigkeitsbescheinigung dla wszystkich członków rodziny
-zaświadczenie o ubezpieczeniu
-sozialversicherungsnummer
-aktualne meldunki
-akty urodzenia dzieci
-w przypadku małżeństw-akt małżeństwa
-zaświadczenie ze szkoły/przedszkola jeśli dziecko uczęszcza
-papier z Familienkasse o wysokości Kindergeld
-dochód za ostatnie 3 miesiące wyliczony przez Steuerberatera
-bescheid z Finanzamtu za poprzedni rok

W zaleznosci ile osob jest w rodzinie to tyle polkoji bedzie w mieszkaniu - Jest tez limit dochodow na przyznanie Wohngeldu.

dzieki serdeczne za wyczerpujaca odpowiedz.
pozdrawiam:cool:

Czy muszę jechać specjalnie do jobcenter? Czy mogłabym wysłać poprostu wypełniony wniosek Wohngeld ???????? ;)

Powrót