Anulowana rezerwacja lotnicza przez Operatora

• Autor wątku Autor wątku @Rczi87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@

@Rczi87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Cześć,

zwracam się z pytaniem o pomoc w znalezieniu podstaw prawnych do podjęcia problemu związanego z anulowaniem rezerwacji biletu lotniczego przez linię. Linia podaje jako powód błędy techniczne. Natomiast osoby które kupiły bilet na podstawie tego błędu na wylot w ciągu 4 dni od zakupu zgodnie z komunikatem linii mogą je zrealizować w cenie z błędem.

Ponadto, otrzymałem po zakupie potwierdzenie rezerwacji a na dzień następny fakturę za zakup biletów.

Linia lotnicza w dniu wystąpienia błędu od rana ogłaszała specjalną promocję w tym konkretnym dniu.

Ponadto na oficjalnym profilu w SM w pytaniu czy tak niskie ceny to efekt promocji przewoźnik odpowiedział twierdząco zaznaczając, że otrzymanie potwierdzenia rezerwacji jest prawidłowe.

Rozważam wstąpienie na drogę sądową.

Przewoźnik zaproponował zwrot kosztów, który mnie nie interesuje. Interesuje mnie wyłącznie realizacja zakupionych biletów.

Jaka kwota biletu zakupionego, jaka jest faktyczna ?

w momencie zakupu bilet kosztował 35 zł.

Mam również inny bilet, który realizowałem nie raz na kwotę 46 zł i jej operator nie odwołał.

Zgodnie z regulaminem przewoźnika:
"4.4.2.
Potwierdzeniem Umowy przewozu lotniczego zawartej pomiędzy Pasażerem a
***jest Plan podróży (a w przypadku przewozu bagażu – Przywieszka
bagażowa) i nie będzie wydawany żaden oddzielny bilet."

I takie dokumenty otrzymałem
moderacja

Ostatnia edycja:
Koszt faktyczny rezerwacji w momencie mojego zakupu to 70 zł na co składa się cena za 1 lot w wysokości 35 zł.

Aktualna cena rezerwacji na ten kierunek to 1400 zł w obie strony.

Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, czy kupując bilet w aplikacji internetowej na terenie Polski w sporze mają zastosowanie przepisy prawa polskiego?

Ostatnia edycja:
Jaki czas upłynął od zakupu, do informacji, że doszło do awarii systemu i bilet w tej cenie nie zostanie sprzedany ?
@Rczi87 napisał:
ealizowałem nie raz na kwotę 46 zł
Na tej samej trasie ?
Przypadkiem nie było to last minute ?
@Rczi87 napisał:
czy kupując bilet w aplikacji internetowej na terenie Polski w sporze mają zastosowanie przepisy prawa polskiego?
Tu mnie zastrzeliłeś :)
Przyznam, że z głowy nie odpowiem, zbyt wiele jest możliwości. Polecam sprawdzić w regulaminie operatora, tam powinien być stosowny zapis.

Bilet w cenie 46 zł rzeczywiście był realizowany na innej trasie, jest to często spotykana cena na tej trasie i w przyszłym miesiącu ponownie będę to połączenie w tej cenie realizować, jest to połączenie międzynarodowe.

Co do regulaminu operatora, jest tam zapis Prawo węgierskie, chyba że inne akty stanowią inaczej.

Od zakupu do otrzymania informacji upłynęło 25 godzin.

Cóż, w temacie czy prawo węgierskie, czy polskie, niestety nie pomogę. Z głowy nie odpowiem, nie chcę wprowadzić w błąd.
Natomiast jeżeli jednak prawo polskie, niestety, na wygraną przed Sądem raczej nie masz co liczyć, choć nie można stwierdzić, że jesteś bez szans. Sprzedający uchylił się od oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu (awaria systemu), awaria raczej została niezwłocznie usunięta, Ty zostałeś o tym poinformowany. Często podróżujesz samolotami, jak widać znasz realne ceny, zatem mogłeś błąd zauważyć. Tak to ogólnikowo wygląda.
W wolnej chwili zerknę w przepisy odnośnie kraju, może będą miały zastosowania jakieś przepisy z UE. Mam jednak nadzieję, że ktoś mnie uprzedzi z odpowiedzią :)

Natomiast zgodnie z regulaminem przewoźnika: Przesłanie planu podróży i faktury jest potwierdzeniem rezerwacji, zgodnie z tym samym regulamin przewoźnik zastrzega sobie anulację rezerwacji, natomiast wymienia co może dać w zamian (wybór w gestii pasażera), jest tam m.in. przebookowanie lotu na inny termin.

Z racji, że podróżuję często to wiem, że linie lotnicze robią często bardzo duże promocje, szczególnie low-costy, na uwagę zasługuje też fakt, że ten dzień był dniem ogłaszanej dosyć hucznie promocji tego przewoźnika z okazji jego "urodzin", i atrakcyjna cena jawiła się jako element tej promocji.

Natomiast chciałbym podrążyć kwestie awarii systemu i jej usunięcia. Utrzymanie systemu jest w gestii odpowiedzialności linii lotniczej, jeśli po wskazanej awarii nie otrzymałbym zgodnie z Warunkami Przewozu tejże linii planu podróży i faktury, to sprawa byłaby jasna i bezsprzeczna, natomiast dla mnie jest to "kręceniem" i ucieczką od odpowiedzialności.

Na drugi dzień po zakupie dokonałem rezerwacji hotelów, oraz biletów wstępu.

@Rczi87 napisał:
natomiast dla mnie jest to "kręceniem" i ucieczką od odpowiedzialności
Jaki byłby cel przewoźnika ?
Co by na tym ugrał ?
Oraz jak masz to zamiar udowodnić ?
Ot, zapewne zwykły błąd od którego strony mogą się uchylić.
Podobne kwestie były już poruszane na forum, nawet są wskazane wyroki, niestety, w większości niekorzystne dla Ciebie.

Rozumiem, cel przewoźnika mógłby być taki, że chciał wprowadzić krótką super promocję w dniu w którym pojawiały się inne promocje, jednak się przeliczył i skala zainteresowania przekroczyła zakładany budżet. Celem zakładanym mógłby być cel marketingowy i zwiększenie zainteresowania linią.

To na przewoźniku ciąży odpowiedzialność za błędy własnych systemów.

Czy w przypadku przegranej mogę zostać obciążony odczuwalnymi kosztami? Chciałbym jednak zagrać z linią lotniczą w jej własną grę dla samej sztuki.

Podkreślam jednocześnie, że wyloty w dniach najbliższych w tej cenie są realizowane, co przyznała owa linia w komunikacie prasowym, zatem uznaje że bilety były sprzedane prawidłowo.

Ostatnia edycja:
@Rczi87 napisał:
hciał wprowadzić krótką super promocję w dniu w którym pojawiały się inne promocje, jednak się przeliczył i skala zainteresowania...
Cienkie wyjaśnienie, wręcz śmieszne. Przedsiębiorcy wprowadzają promocje ograniczoną ilościowo.
@Rczi87 napisał:
To na przewoźniku ciąży odpowiedzialność za błędy własnych systemów.
Cóż to zmienia ?
Nic. program, aplikacja, czy inne zawsze może się uszkodzić. Gdybyś Ty uczestniczył w licytacji przykładowo mało wartościowego przedmiotu i klikając zero, zamiast 10 wbiłbyś 10000000 gdyż klawisz zera się zblokował. zalicytowałeś, sądzisz, że musiałbyś taką kwotę zapłacić ?
Po to ustawodawca stworzył przepis umożliwiający uchylenie się od skutków prawnych złożonego bądź braku jego złożenia pod wpływem błędu.
@Rczi87 napisał:
Podkreślam jednocześnie, że wyloty w dniach najbliższych w tej cenie są realizowane
W tej cenie, czyli jakiej, po 70 złotych ?
@Rczi87 napisał:
Czy w przypadku przegranej mogę zostać obciążony odczuwalnymi kosztami?
Cóż, nie wiem jakie koszty dla Ciebie są odczuwalne, ale ze skorzystaniem z pełnomocnika, ewentualnych biegłych, ilości spraw, kilka, kilkanaście tysięcy może koszt wynieść.

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
W tej cenie, czyli jakiej, po 70 złotych ?

Tak, w tej cenie 70 zł za bilet w obydwie strony.

Dziękuję za odpowiedzi i naprowadzenie.

@Rczi87 napisał:
ak, w tej cenie 70 zł za bilet w obydwie strony.
To zmienia postać rzeczy na Twoją korzyść :)
Jak rozumiem, jednym sprzedali w niższej cenie, innym sprzedaż anulowali podając błąd systemu ?

Tak dokładnie tak, czy ta okoliczność dużo zmienia?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
@Rczi87 napisał:
Tak dokładnie tak, czy ta okoliczność dużo zmienia?
Po zapoznaniu się z oświadczeniem, niestety, nic.
Przewoźnik wykazując dobrą wolę, nie odstąpił od zawartych umów jeżeli wylot miałby nastąpić w 3 dniach od zakupu.
PS.
Proszę nie podawać linków do artykułów prasowych, jak też nazwy firm !

ok, a jak wygląda sprawa, gdy ja jako klient się pomylę w nazwisku to muszę za zmianę płacić, a jak linia lotnicza to im się upiecze?

Jak się pomylisz w nazwisku, płacisz za usługę która wynika z ich regulaminu. Żaden problem aby przesłać sprzedającemu Twój regulamin z Twoimi zapisami, ciekawe czy go zaakceptują :)

Sorry, ale będę drążył :)

Ale w ich regulaminie nie ma nic napisane, że mogą anulować i zwrócić środki. Jest tam napisane, że mogą to zaproponować i również mogą zaproponować alternatywny lot. To klient wybiera rozwiązanie :)

@Rczi87 napisał:
Ale w ich regulaminie nie ma nic napisane, że mogą anulować i zwrócić środki.
Nieistotne, wynika to wprost z przepisów. Art. 82 i następne kc

Powrót