Anulowanie alimentów dla niepełnoletniego dziecka

• Autor wątku Autor wątku malwakj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malwakj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
W wieku około sześciu lat moi rodzice się rozwiedli z winy ojca. Ojciec został zobowiązany do płacenia alimentów lecz w wieku 8/9 lat zostały alimenty anulowane przez moją matke. Jestem osobą niepełnoletnią i wciąż w zakresie sądowym musi się wypowiadać mój prawny opiekun.
Czy w wieku 18 lat moge w jakikolwiek sposób odzyskać alimenty za te 10 lat oraz z racji mojej nauki je kontynuować do lat 25?

Pozdrawiam

Co to znaczy,ze zostały "anulowane" ?
Była jakaś sprawa w sądzie czy tylko matka zrezkła sie ich pobierania?

Napisałeś, że jesteś niepełnosprawny to ważne, z tego względu, że alimenty dla osób niepełnosprawnych przysługują dożywotnio o ile jest to znaczy stopień niepełnosprawności przyznany na stałe osobie, która nigdy się nie usamodzielni i choroba ta nie ustanie.
Odpowiadając na pytanie, do którego roku przysługują alimenty wskazać trzeba, że alimentów nie ogranicza żaden wiek, a jedynie w opinii publicznej utarł się już taki pogląd, że masz 25 lat, czy tam 18, więc alimentów już nie dostaniesz, bzdura.
Wiek 18 lat oznacza uzyskanie pełnoletności, a nie wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego, również wiek 25 lat nie mówi o wygaśnięciu obowiązku alimentacyjnego. Alimenty przysługują do momentu usamodzielnienia się przy czym nie jest wskazany konkretny termin, czy też wiek, może to być np. 26 lat, jeżeli wykażesz, że są Ci one niezbędne do np. kontynuowania nauki i rodzic powinien Cię dalej wspierać.
25 lat to jest wiek, do którego płaci Fundusz Alimentacyjny, a więc Państwo za ojca, mamę, czy inną osobę zobowiązaną do alimentacji, wówczas, gdy ta osoba nie może się wywiązać z obowiązku alimentacyjnego.

Pytasz czy w wieku 18 lat możesz w jakiś sposób odzyskać alimenty za zeszłe 10 lat. Zależy, czy posiadasz tytuł egzekucyjny, a jest nim ugoda zawarta przed Sądem, bądź wyrok Sądowy i tylko na tej podstawie możesz dochodzić zaległych alimentów na Twoją rzecz, a jeśli tego nie było, no to przykro mi to stwierdzić, ale niczego nie otrzymasz, za to możesz wytoczyć Ojcu powództwo o alimenty.
Napiszesz więcej o swojej sytuacji jak z tymi alimentami, czy masz wyrok czy jak to Ci pomogę tu albo na pw.

Powrót