Anulowanie kosztów sądowych przed sprawą.

• Autor wątku Autor wątku eolmint
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eolmint

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witajcie. Moja matka zadłużyła się w spółdzielni. Dostała informację o wszczęciu postępowania sądowego i naliczonych kosztach sądowych (przeszło 1500zł). W spółdzielni dowiedzieliśmy się, że sprawa jeszcze nie została rozpoczęta. Jeżeli chcę spłacić matce dług jeszcze przed rozpoczęciem sprawy sądowej, to czy mogę ubiegać się o anulowanie kosztów sądowych? Jeśli mogę, to jak mam to zrobić? Sam dług opiewa się na ok. 5000zł, a koszty to dodatkowe 1500zł.

Sprawa ma się tak. Mama na pewno przed wniesieniem sprawy do Sądu, była wzywana do zapłaty. Obecnie pewnie dostała nakaz zapłaty w post.upominawczym, w którym została zobowiązana do zapłaty przedmiotowej kwoty wraz z kosztami postępowania.

Nie pozostaje nic innego, jak wnieść sprzeciw i podnieść w nim, że uznaje się roszczenie powoda - dług został spłacony w całości w dniu .. (załączyć dowód wpłaty) i na zasadzie art. 102 kpc pozwana wnosi o nieobciążanie lub zmniejszenie kosztów postępowania. Przy okazji taki sprzeciw trzeba opłacić. 250 zł (przy nakazie w post. upominawczym). - a wynik nie jest pewny , gdyż zastosowanie tego art. 102 kpc leży w gestii uznania sądu. Jeśli sytuacja materialna mamy jest zła, może złożyć wniosek o zwolnienie od uiszczania opłaty od sprzeciwu.

Względnie pozostaje rozmawiać z powodem..aby odstąpił od dochodzenia zasądzonych kosztów.
--
dementii

Powrót