Anulowanie rezerwacji w hotelu

• Autor wątku Autor wątku aissha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aissha

Użytkownik
Odpowiedzi
182
Witam.
Kilka dni temu jeden z użytkowników forum turystycznego znalazł bardzo korzystną ofertę rezerwacji hotelu. Znalazł ją na stronie pośrednika przy rezerwacjach, czyli na booking.com

Screen z oferty: http://www.fly4free.pl/forum/download/file.php?id=10492

Serwis booking.com bardzo często wstawia promocje hoteli, więc cena 46zł za dobę nie była ceną rażąco niską, takie oferty zdarzają się często.

Kilkadziesiąt osób wykupiło pobyt w hotelu w okresie objętym promocją.

Ze strony booking: Siedziba główna firmy Booking.com B.V. znajduje się Amsterdamie, w Holandii, a jej międzynarodowe biura, których jest 115, prowadzą działalność w takich miastach, jak (.....) Warszawa (....)

Dzisiaj wszyscy, którzy wykupili ofertę dostali maila od booking.com:

Szanowni Państwo,

Dziękujemy za skorzystanie z usług Booking.com

Kontaktujemy się z Państwem odnośnie rezerwacji o numerze 658083866 w Grand Hotel Esplanade Berlin.

Z przykrością jesteśmy zmuszeni poinformować Państwa, iż cena po której dokonaliście Państwo rezerwacji jest nieprawidłowa. Prosimy przyjąć nasze szczere przeprosiny za wszelkie niedogodności.

Wina leży po stronie obiektu Grand Hotel Esplanade, który popełnił błąd podczas wprowadzania stawek do systemu. Jest to bardzo niefortunna sytuacja. Błędnie wprowadzona cena za pokój ze śniadaniem nie jest adekwatna do stawek oraz standardu hotelu 5-gwiazdkowego.

Zaistniała sytuacja wydarzyła się niespodziewanie dlatego liczymy na Państwa zrozumienie i współpracę w znalezieniu rozwiązania satysfakcjonującego dla obu stron. W związku z powyższym chcielibyśmy przekazać Państwu następujące propozycje ze strony obiektu:

Propozycja 1: Specjalna cena ze zniżką w wysokości 103.95 EUR za dobę bez śniadania

LUB

Propozycja 2: Bezkosztowa anulacja rezerwacji

Ważne: Bardzo prosimy o przekazanie Państwa decyzji do piątku 10-go stycznia 2014 do godziny 12:00. Równocześnie informujemy, iż w przypadku nie otrzymania od Państwa informacji, w powyższym terminie, rezerwacja zostanie anulowana.

Jeszcze raz przepraszamy za wszelkie niedogodności.

W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt.

Z wyrazami szacunku,

--
Customer Service
Booking.com

W regulaminie Booking.com widnieje zapis

2.1.2 Obiekt oświadcza i zobowiązuje się do tego, że Informacje o Obiekcie będą zawsze prawdziwe, dokładne i wiarygodne. Obiekt przez cały czas pozostaje odpowiedzialny za poprawność i aktualność Informacji o Obiekcie, włącznie z dodatkową dostępnością pokoi w określonych terminach oraz w przypadku wyjątkowych wydarzeń lub sytuacji (np. prace remontowe lub budowlane na terenie obiektu lub w jego pobliżu) – alternatywność rozwiązań. Obiekt powinien uaktualniać Informacje o Obiekcie codziennie (w miarę możliwości częściej) i może zawsze zmieniać (za pomocą Extranetu) (i) cenę dostępnych pokoi oraz (ii) ich liczbę lub rodzaj.

Czy anulowanie rezerwacji jest zasadne? Czy można się na nią niezgodzić, ponieważ to jednostronne zmienianie warunków umowy lub jej zerwanie?

Realnie sensu nie ma, ale sporo osób jest niezadowolonych. Jeśli booking nie ma prawa anulować rezerwacji to może uda się coś ugrać.

Na tym etapie w tej sytuacji nie jest istotne, czy ma do tego prawo, czy nie - skoro to robi.

To nie jest w tym przypadku wina pośrednika, a pracownika hotelu. (wiem, jak ten system działa- pracownicy RĘCZNIE wprowadzają ilości i rodzaje pokoi ,terminy ich dostepności oraz ceny).

Na Waszym miejscu napisałabym bezpośrednio do hotelu- zażalenie. Informację, że jesteście niezadowoleni z takiej sytuacji, że to bezpośrednio wina ICH pracownika itp. itp. Więc skoro to jest ich wina to może uda się coś ugrać bezpośrednio z hotelem. Z bookingiem nic nie załatwicie bo oni tylko prowadzą serwis, w którym firmy udostępniają swoje oferty.

witam serdecznie. mam pytanie odnosnie rezerwacji przez booking. jesli opis apartamentu i jego zdjecia sa niezgodne z rzeczywistym stanem apartamentu to czy mozna sie ubiegac o zwrot pieniedzy w przypadku anulacji rezerwacji? (pomimo ze jest informacja ze w przypadku anulacji nie ma zwrotu pieniedzy)? ze wszystkimi opiniami o danym obiekcie zapoznalam sie dopiero po dokonaniu rezerwacji przed dokonaniem przeczytalam tylko te glowne wyszczegolnione przez booking po zaplaceniu jak przeczytalam wszystkie opinie bardzo sie przerazilam poniewaz odbiegaja od ogolnego opisu mieszkania i zamieszczonych zdjec. skontaktowalam sie telefonicznie z wlascicielem zapewnial ze mieszkanie przeszlo gruntowny remont i od tyg ponownie zostala oddane do uzytku. jesli jednak tak nie jest... to czy na ten podstawie moge ubiegac sie o zwrot? wyslalam po rozmowie tel maila do wlasciciela zeby jeszcze raz potwierdzic ze poszczegolne negatywne opinie poprzednich bywalcow na temat apartamentu na dzien dzisiejszy nie maja uzasadnienia poniewaz mieszkanie przeszlo remont i jest czyste itd poprosilam o rzetelna odp i anulowanie rezerwacji + zwrot pieniedzy jesli mieszkanie nadal jest brudne i zaniedbane czyli odbiega wygladem od opisu i zdjec. czekam na odpowiedz. jesli okaze sie ze wlasciciel wprowadzil mnie w blad to czy moge na jakiejs podstawie ubiegac sie o zwrot pieniedzy? bardzo prosze o odpowiedz. pozdrawiam :)

dodam jeszcze ze rezerwacja jest od 5 marca

szczerze mowiac wlasciciel mieszkania podczas rozmowy telefonicznej nie wzbudzil mojego zaufania + powiedzial ze mieszkanie przeszlo gruntowny remont i dopiero od tyg jest oddane do ponownego uzytku a ja znalazlam opinie z 25 lutego br co prawda dotyczaca tylko brzydkiego zapachu w mieszkaniu ale to mnie zaniepokoilo ponownie poniewaz jesli mieszk. przechodzi gruntowny remont ladny zapach w ciagu tyg nie znika (owszem osoba mogla dodac opinie tydzien temu a byc w tym miejscu duzo wczesniej) ale mozna sobie gdybys. do srody co raz blizej i najchetniej anulowalabym ta rezerwacje i znalazla cos innego bo co jesli okaze sie na miejscu ze mieszkanie wcale nie jest po remoncie. i potwierdza sie opinie wczesniejszych bywalcow?

czy orientujecie sie panstwo co w przypadku jesli wlasciciel mieszkania wprowadza klienta w blad? jesli zapewnia ze mieszkanie jest czyste i po remoncie a na miejscu okaze sie ze to nie prawda? czy jest to podstawa do odstapienia od umowy i zadanie zwrotu pieniedzy? wiem ze to moja wina powinnam przeczytac wszystkie opinie a nie tylko te wyszczegolnione przez booking ale nawet gdybym je przeczytala i skontaktowala sie z wlascicielem telefonicznie przed zaplata to i tak by mi powiedzial ze mieszkanie jest po remoncie i dopiero od tyg jest ponownie wynajmowane. bardzo prosze o odpowiedz

a jak tak z ciekawości zapytam. Czy jeśli ja bym zarezerwował pokój w hotelu i po prostu nie przyjechał, to czy muszę coś zapłacić czy mogę się wypiąć na nich tak jak oni teraz na autora tematu?

marian.o. napisał:
a jak tak z ciekawości zapytam. Czy jeśli ja bym zarezerwował pokój w hotelu i po prostu nie przyjechał, to czy muszę coś zapłacić czy mogę się wypiąć na nich tak jak oni teraz na autora tematu?

To zależy od warunków rezerwacji.

Również mam pytanie dotyczące rezerwacji przez booking.com

Cytowali Państwo tutaj:

§ 2.1.2 Obiekt oświadcza i zobowiązuje się do tego, że Informacje o Obiekcie będą zawsze prawdziwe, dokładne i wiarygodne. Obiekt przez cały czas pozostaje odpowiedzialny za poprawność i aktualność Informacji o Obiekcie, włącznie z dodatkową dostępnością pokoi w określonych terminach oraz w przypadku wyjątkowych wydarzeń lub sytuacji (np. prace remontowe lub budowlane na terenie obiektu lub w jego pobliżu) – alternatywność rozwiązań. Obiekt powinien uaktualniać Informacje o Obiekcie codziennie (w miarę możliwości częściej) i może zawsze zmieniać (za pomocą Extranetu) (i) cenę dostępnych pokoi oraz (ii) ich liczbę lub rodzaj.

Mam rezerwację w hotelu, w którym jest obecnie remont, ale nie jest to zaznaczone w portalu booking.com.
Odwołanie rezerwacji tego pokoju niestety wiąże się z kosztami.

Czy w przypadku kiedy nie zamieścili informacji o trwającym remoncie, mogę domagać się anulowania rezerwacji i zwrotu kosztów?

Również mam pytanie dotyczące rezerwacji przez booking.com

Cytowali Państwo tutaj:

2.1.2 Obiekt oświadcza i zobowiązuje się do tego, że Informacje o Obiekcie będą zawsze prawdziwe, dokładne i wiarygodne. Obiekt przez cały czas pozostaje odpowiedzialny za poprawność i aktualność Informacji o Obiekcie, włącznie z dodatkową dostępnością pokoi w określonych terminach oraz w przypadku wyjątkowych wydarzeń lub sytuacji (np. prace remontowe lub budowlane na terenie obiektu lub w jego pobliżu) – alternatywność rozwiązań. Obiekt powinien uaktualniać Informacje o Obiekcie codziennie (w miarę możliwości częściej) i może zawsze zmieniać (za pomocą Extranetu) (i) cenę dostępnych pokoi oraz (ii) ich liczbę lub rodzaj.

Mam rezerwację w hotelu, w którym jest obecnie remont, ale nie jest to zaznaczone w portalu booking.com.
Odwołanie rezerwacji tego pokoju niestety wiąże się z kosztami.

Czy w przypadku kiedy nie zamieścili informacji o trwającym remoncie, mogę domagać się anulowania rezerwacji i zwrotu kosztów?

Powrót