Anulowanie rezerwacji w hotelu

• Autor wątku Autor wątku edi_smooth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edi_smooth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie.
Dokonałem rezerwacji w hotelu poprzez serwis budgetplaces.com. Została pobrana zaliczka w wysokości ok. 16% z mojej karty. Po paru godzinach natrafiłem w innym serwisie na zdjęcia i negatywne komentarze dotyczące tego miejsca, tzn brud, nieprawdziwe informacje w opisie. Ogólnie większość opinii negatywnych i informacji o niezgodności usługi z opisem. Hotel jest we Włoszech, a rezerwacja jest na połowę czerwca (za 3 tygodnie). Nie mam opcji darmowego anulowania rezerwacji, a chciałbym się zachować w porządku i anulować rezerwację żeby nie blokować komuś innemu miejsca. W regulaminie jest zapis, że w przypadku anulowania cała kwota zostanie pobrana z mojej karty.
Myślicie, że powinienem próbować się dogadać z hotelem? Utrata zaliczki nie jest dla mnie problemem, ale płatność za hotel, który prawdopodobnie nie spełnia moich oczekiwań i opisu ze strony rezerwacji mi nie pasuje.

edi_smooth napisał:
Myślicie, że powinienem próbować się dogadać z hotelem?

Dziwne pytanie. Dlaczego tego nie zrobisz od razu? Nie zadzwonisz?

Wzorem innych kolegów z forum: jaki masz prawny problem?

Dziękuję za odpowiedź.
Problem prawny:
Czy w przypadku niezgodzenia się przez hotel na bezpłatne anulowanie istnieje możliwość rezygnacji bez dodatkowych kosztów - tak jak w przypadku zakupów produktów przez internet?

Zapłata 100% wartości rezerwacji. Więc raczej w grę wchodzi tylko ugoda z hotelem?

Brak refundacji.
The amount paid online will not be refunded and the hotelier will charge the 100% of the outstanding balance if not already charged when reservation was made. This is a non-refundable rate.

Ja bym sporządził odpowiednią dokumentację zdjęciowo-opisową teraz. Screen ogłoszenia itp.

Pojechałbym na miejsce. Jeśli stan techniczny z opisu będzie znacząco odbiegać od rzeczywistości zgłosiłbym ten fakt właścicielowi. Jeśli to będzie beton sporządziłbym odpowiednią dokumentację zdjęciową i złożył pisemną reklamację np. po powrocie. Świadkowie mile widziani. Oczywiście zażądaj faktury za usługę czy co tam jest we Włoszech. Ostatnio czytałem, że mają z tym mega problem (lewe paragony, lewe kasy fiskalne itp.).

Jak Cię spławią napisz ponownie na forum i postaramy się coś pokombinować.

Dziękuję za odpowiedź:) Skorzystam z rady. Opiszę w wątku jak się sprawa skończy.

Odstąp od umowy zawartej na odległość i zażądaj zwrotu środków.
W razie problemów skontaktuj się z ECK (ECC) 22 556 03 59

Na jakiej podstawie ma odstąpić od umowy?

Art. 38. Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
(...)
12) o świadczenie usług w zakresie zakwaterowania, innych niż do celów mieszkalnych, przewozu rzeczy, najmu samochodów, gastronomii, usług związanych z wypoczynkiem, wydarzeniami rozrywkowymi, sportowymi lub kulturalnymi, jeżeli w umowie oznaczono dzień lub okres świadczenia usługi

Jasne, że nie może - słuszna uwaga. Dzięki za sprostowanie :beer:

Tak jak napisał @loco1 odstąpienie od umowy było w tym wypadku niemożliwe. Hotel jednak mógł odwołać rezerwację powołując się na odrzucenie płatności kartą (przy próbie pobrania reszty kwoty). Poszedłem na ten układ, teraz tylko nie wiem czy zaliczka przepadła, czy nie. Najważniejsze, że nie muszę płacić za całość.

Powrót