Anulowanie zamówienia przez sklep

• Autor wątku Autor wątku komar5454
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

komar5454

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Mam pewien problem - otrzymałem od sklepu internetowego maila o rozpoczęciu realizacji mojego zamówienia po czym zostało ono anulowanie. Sklep ma takie dwa zapisy w regulaminie:

1.10. Zamówienie – oświadczenie woli Klienta, zmierzające bezpośrednio do zawarcia Umowy sprzedaży, określające w szczególności rodzaj i liczbę Towaru. Złożenie zamówienia przez klienta nie oznacza natychmiastowego zawarcia umowy, Klient wypełniając formularz zamówienia składa jedynie ofertę kupna określonego towaru. Momentem zawarcia umowy kupna - sprzedaży między sklepem a kupującym jest moment w którym potwierdzamy dostępność danego przedmiotu w mailu zwrotnym, po dokonaniu wyboru oferty przez klienta.

4.3. Zamówienie wykonane przez Klienta przy użyciu Konta lub za pomocą drogą e-mail jest wyrażenie woli klienta na zawarcie umowy i zapłaty za towar. Momentem zawarcia umowy kupna - sprzedaży jest potwierdzenie przez obsługę Sklepu wykonanie zamówienia.

Otrzymałem takiego maila od sklepu:

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Następnie sklep anulował moje zamówienie - czy po wysłaniu do mnie maila z informacją o rozpoczęciu realizacji zamówienia może je jeszcze anulować?
Dziękuję za pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
komar5454 napisał:
czy po wysłaniu do mnie maila z informacją o rozpoczęciu realizacji zamówienia może je jeszcze anulować?
Tak, przecież jasno to wynika z załączonych zapisów z regulaminu. Nie doszło do zawarcia umowy.

To robi się coraz ciekawiej. Napisałem jeszcze do UOKiK. Otrzymałem odpowiedź, że jeżeli dostałem maila z informacją o rozpoczęciu realizacji zamówienia to doszło do zawarcia umowy.

komar5454 napisał:
Napisałem jeszcze do UOKiK
Przytoczyłeś im treść regulaminu ?
Jeżeli tak, to sądzę, że ktoś najzwyczajniej go nie przeczytał, bądź ... nie będę komentował.
Takie głupie, choć może zrozumiałe porównanie. Kiedy wejdziesz do sklepu, podchodzisz do sprzedawcy, prosisz o dwa kilogramy ziemniaków. Sprzedawca przystępuje do realizacji zamówienia nakładając ziemniaki do torebki, sądzisz, że już umowa została zawarta ?

Powrót