Aok

• Autor wątku Autor wątku Milenka81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Milenka81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich. Szukając lekarstwa na swoje problemy trafiłam na to forum i może Wy mi podpowiecie co zrobić w tej sytuacji. Sprawa dotyczy konkretnie AOK i wygląda to tak:
Mąż pracował w Niemczech przez 5 miesięcy w 2011 roku i był ubezpieczony przez pracodawcę w Aok. Znalazł pracę w Szwajcarii, tą w Niemczech zostawił ale nadal mieszka w Niemczech. Ubezpieczenia nie miał. Teraz ja i dwójka dzieci chcemy zameldować się u męża i wykupić na własną rękę ubezpieczenie, ponieważ ja na razie nie będę pracować. Poszliśmy więc dzisiaj do Aok z chęcią dobrowolnego ubezpieczenia się u nich i pani powiedziała nam, że nie możemy u nich się ubezpieczyć ponieważ mąż nie przepracował w Niemczech ostatniego roku. Mnie i dzieci również nie ubezpieczą pomimo iż ja mam ciągłość ubezpieczenia z Polski z tytułu KRUS. Czyli kto dobrowolnie może się u nich ubezpieczać, ci co są na gewerbie? Powiedziała, że pozostaje nam ubezpieczenie w firmach typu Allianz, ale to będzie nas kosztować 700 euro.
Ktoś się spotkał z taką odmową?
Czy warto próbować dodzwonić się do Aok po polsku? Próbowałam dzisiaj cały dzień i nic z tego nie wyszło. Komuś się udało?
Pozdrawiam

Milenka81 napisał:
Czy warto próbować dodzwonić się do Aok po polsku? Próbowałam dzisiaj cały dzień i nic z tego nie wyszło. Komuś się udało?

Próbuj się dodzwonić...
Ja jakiś czas temu nie miałam z tym większego problemu...
I jak najbardziej jest możliwość porozmawiania w języku Polskim.
Możesz się z nimi skontaktować także za pomocą e-maila - zadając nurtujące Cię pytanie.

Dziękuję, o e-mailu nie pomyślałam. Zaraz do nich napiszę. Niestety przez cały tydzień próbowałam się dodzwonić i nic.

Pozdrawiam

Powrót