aparat w szkole

• Autor wątku Autor wątku PLK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PLK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam w porównaniu do innych na tym forum drobny problem ale mimo to proszę o pomoc. Otóż, postanowiliśmy zrobić filmik o naszej klasie. Przyniosłam do szkoły aparat i nagrywałam filmiki oraz robiłam zdjęcia tylko i wyłącznie ludziom, którzy wyrazili na to zgodę czyli mojej klasie. Podeszła do mnie nauczycielka, która miała dyżur na korytarzu i stwierdziła, że nie mam prawa robić zdjęć w szkole prywatnym aparatem bez zgody nauczycieli dyżurujących na korytarzu. Oczywiście poinformowałam ją, że nie ma mowy o tym, żeby na aparacie znalazły się zdjęcia lub filmy z jej osobą lub z osobami, które sobie tego nie życzą. Niestety nauczycielka (która znana jest z tego, że lubi uprzykarzać życie uczniom ;) ) kazała mi schować aparat. Czy miała racje? Nie mam prawa robić zdjęć w szkole? Nie zamierzam się z nia teraz wykłócać o to kto ma racje ale chciałabym wiedziec na przyszłość co w takiej sytuacji odpowiedzieć i czym poprzeć swoje zdanie.

Nie miała racji.
A jeśli chodzi o uzasadnienie to niech lepiej ta nauczycielka uzasadni swoje, bo przecież co nei jest zakazane jest dozwolone, a zakazu takiego nie ma. Inna sprawa robienie zdjęcia a inna sprawa rozpowszechniania, bo własnie na to drugie potrzebna jest zgoda podmiotów znajdujących się na zdjęciu.

Mały refresh.... A można robić zdjęcia osobom bez ich pozwolenia, ale będąc z nimi w tym samym pomieszczeniu? Bo jeżeli te zdjęcia są z ukrycia, albo z jakiejś ukrytej minikamery to jest to chyba naruszenie artykułu 267. KK?

Uzyj wyszukiwarki ;-) Nie mozna robic zdjec osobom bez ich zgody. Wyjatek: gdy dana osoba stanowi tlo krajobrazu lub jest malym szczegolem zdjecia. Np. zdjecie tlumu.

Nie do końca, ponieważ nawet robienie zdjęcia może naruszać (zagrażać) dobra osobiste (art. 23).

Możesz rozwinąć, kiedy może? (domyślam się, że są pewne sytuacje - ale to raczej wyjątki?)

Nie ma zasady bo ustawodawca tego nie określa (pomijając art. 81 pa, bo skupiam się teraz na art. 23 kc) - dlatego trzebabyłoby rozważać takie sytuację indywidualnie. Chodzi tu przede wszystkim o narusznie prywatności lub uwiecznianie wizerunku wbrew wyraźnej woli portretowanego.

Powrót