APD bez wiedzy pozostałych spadkobierców

• Autor wątku Autor wątku made.len
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

made.len

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Szukam, czytam i nie wiem czy nie rozumiem czy nie umiem znaleźć.
Zmarła babcia, miała dwoje dzieci. Jedno z dzieci (miało dwoje dorosłych dzieci) zmarło przed babcią. Brak testamentu (hipotetycznie - nie ma pewności jeszcze), darowizny, umowy dożywocia (na pewno). Mam świadomość, że ustawowo spadek dziedziczony jest przez żyjące dziecko 1/2 i dwoje wnucząt 1/4. Przyjmując teoretycznie, że jeden ze spadkobierców nie ma (lub myśli że pozostali nie mają) wiedzy o tym jak wygląda dziedziczenie ustawowe

1.Może pójść do notariusza i bez wiedzy pozostałych spadkobierców sporządzić APD? (celowo lub nie mając świadomości jak wygląda dziedziczenie ustawowe)
2.Jeśli tak to czy jest możliwość po APD założyć sprawę o nabycie spadku przez pozostałych spadkobierców? W sensie żeby było rozpatrzone "od nowa" z całą masą spadkową w momencie zgonu babci.

Jeśli wątek został powielony, z góry przepraszam, jednak nie jestem w stanie nic podobnego odnaleźć.
Dziękuję za pomoc.

Nie sądzę, żeby w takiej sytuacji można było sporządzić APD.

Przed aktem poświadczenia dziedziczenia notariusz sporządza protokół dziedziczenia. Po pierwsze, sporządza się go w obecności wszystkich zainteresowanych. Więc już na początku jeżeli obecny spadkobierca powiedziałby "tak, są inni spadkobiercy, ale przecież nie musi ich tu być", notariusz powinien przerwać czynności.

Dalej, w toku sporządzania protokołu dziedziczenia notariusz ustala wszelkie okoliczności związane ze spadkobraniem. Nawet jeżeli ktoś nie wie, jak działa dziedziczenie ustawowe, na tym etapie powinno to wyjść. Przykładowo do notariusza stawiają się wnukowie (zakładam że są pełnoletni) i chcą APD. Notariusz wtedy wypytuje m.in. kim dla nich był spadkodawczyni i jak wygladała jej sytuacja rodzinna. Na tym etapie powinno okazać się, że spadkodawczyni ma jedno żyjące dziecko, które powinno być obecne u notariusza.

Warto zwrócić uwagę na przepis art. 95e § 2. prawa o notariacie
Notariusz odmawia sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia, jeżeli:
1) w stosunku do spadku został już uprzednio sporządzony akt poświadczenia dziedziczenia lub wydane postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku;
2) w toku sporządzania protokołu dziedziczenia ujawnią się okoliczności wskazujące, że przy jego sporządzeniu nie były obecne wszystkie osoby, które mogą wchodzić w rachubę jako spadkobiercy ustawowi lub testamentowi, lub też osoby, na których rzecz spadkodawca uczynił zapisy windykacyjne, albo istnieją lub istniały testamenty, które nie zostały otwarte lub ogłoszone;

Nie jestem notariuszem, ale z treści przepisów jednoznacznie wynika, że bez obecności żyjącego dziecka takie APD nie może zostać sporządzone (no chyba że inni spadkobiercy będą kłamać i to nie wyjdzie, no ale to już zupełnie inna kwestia). Nawet jeśli zostałby sporządzony testament, nadal jest wymóg, by wszyscy spadkobiercy ustawowi byli obecni przy sporządzaniu APD.

Odnosząc się do pytania 2 -> nawet jeżeli takie APD zostałoby sporządzone i zarejestrowane bez twojego udziału, "pominięty" spadkobierca ma prawo do złożenia do sądu wniosku o uchylenie APD i stwierdzenie nabycia spadku po babci (art. art. 669(1) § 3 kpc, art. 679 § 1 i 3 kpc).

Jeżeli chcesz doczytać o procedurze sporządzania APD, to polecam ustawę prawo o notariacie, art. 95a i następne.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Martwimy się właśnie o to czy dziecko babci może spróbować się w ten sposób zachować (jestem od strony wnucząt). Chcę po prostu pomóc wnukom zabezpieczyć się w razie ewentualnych zaniechań bądź "kombinowania" ze strony dziecka spadkodawcy.
Jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc, teraz będę wiedzieć co mogę im zasugerować.

Powrót