apelacja zus-u na wyrok sądu o emeryturę

• Autor wątku Autor wątku halina11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

halina11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Sąd na trzeciej rozprawie przyznał mi emeryturę za pracę w warunkach szczególnych w dn.1.12 2009r.była ostatnia rozprawa .Dzisiaj w rozmowie telefonicznej sekretarka z sądu powiedziała mi że pani z zus-u powiedziała że zus będzie apelował wyrok .Czy to oznacza że wyrok niezawisłego sądu zus może podważyć?

Jest zasada dwuinstancyjności postępowania sądowego. Od wyroku zapadającego w pierwszej instancji strona niezadowolona może się odwołać i zus z tej możliwości korzysta.

no to co jeszcze zus może wnieść skoro trzy rozprawy odbyły się ja udowodniłam to że pracowałam w warunkach szczególnych Sąd wydał wyrok pozytywny dla mnie chyba Zus-owi chodzi o upokorzenie ludzi

nawet te same dowody sąd drugiej instancji może ocenić odmiennie i wydać inne rozstrzygnięcie

czy ZUS zapowiadając apelację podczas rozprawy zawsze ją wnosi czy po rozpatrzeniu wyroku sądu nie wnosi apelacji

Jak długo trzeba czekać na decyzję z ZUS po wyroku sądu?

Czy do naliczania emerytury za pracę w warunkach szczególnych jest dodatek za warunki szczególne?

Jeśli ktoś wie to proszę o odpowiedż na w/w pytanie

wyrok sądu uprawomocnił się 7 stycznia dzisiaj mamy 5 luty i nie mam decyzji z zus-u chyba oni mnie wykończą może liczą że umrę

wyrok uprawomocnił się 7 stycznia, ale sąd nie przesłał do zus-u prawomocnego wyroku 7 stycznia, tylko kilka dni później. zus natomiast ma 30 dni na wykonanie wyroku od dnia doręczenia przez sąd prawomocnego wyroku. ale spokojnie, dostanie Pani wyrównanie emerytury od dnia jej przyznania przez sąd.

Powrót