Apelacja

• Autor wątku Autor wątku ToTylkoJaAG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

ToTylkoJaAG

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam!

Kilka dni temu złożyłem apelacje za pośrednictwem sądu który wydał wyrok do sądu okręgowego w Gdańsku.
W uzasadnieniu apelacji wpisałem że nie zgadzam się z kwotą grzywny ponieważ nie pracuje i nie mam stałego dochodu.
Sytułacja zmieniła się na tyle że dostałem propozycje pracy za granicą na innym kontynencie niż Europa i zaoferowano mi roczny kontrakt i moje pytanie brzmi
- Czy jest jakaś możliwość żeby wycofać tą apelacje gdyż teraz będę miał stałe źrudło dochodu i będe w stanie w jakiś sposób zapłacić tą grzywnę a także zgadzam się z tym wyrokiem teraz i nie chce dalej ciągnąć już tej sprawy Ogólnie czy jest takla możliwość by wycofać się z tej apelacji i zgodzić się na wyrok który został już ogłoszony przez pierwszy sąd.

Przepraszam jeżeli pisze to już gdzieś w innym temacie ale przejrzałem cały temat "apelacja" i nic związanego z taką sytułacją nie moge znaleść

[cytat="ToTylkoJaAG":y3v6c8j7](...)Czy jest jakaś możliwość żeby wycofać tą apelacje(...)[/cytat:y3v6c8j7]
Tak, każdy środek odwoławczy, w tym i apelację można cofnąć (art. 431 i następne Kodeksu postępowania karmego).

[cytat="diogenel":c4kn7qa6][cytat="ToTylkoJaAG":c4kn7qa6](...)Czy jest jakaś możliwość żeby wycofać tą apelacje(...)[/cytat:c4kn7qa6]
Tak, każdy środek odwoławczy, w tym i apelację można cofnąć (art. 431 i następne Kodeksu postępowania karmego).[/cytat:c4kn7qa6]

A poprosił bym wtedy o drobną pomoc w jaki sposób i gdzie mogę cofnąć tą nieszczęsną apelacje i jak by miało wyglądać pismo(o ile jest ono potrzebne ) z góry dziękuje za pomoc

Trzeba napisać do Sądu do którego skierowana została apelacja, że się ją cofa. Pod pismem należy się podpisać, wskazać w nim swoje imię i nazwisko. Przydatne jest też wskazanie sygnatury sprawy. Sądzę że skoro poradziłeś sobie z apelacją to tym bardziej poradzisz sobie z prostym oświadczeniem o jej cofnięciu.

[cytat="kadi":1bjb3xa8]Trzeba napisać do Sądu do którego skierowana została apelacja, że się ją cofa. [/cytat:1bjb3xa8]

A składam ją za pośrednictwem Sądu który wydał wyrok czy muszę jechać do sądu okręgowego. A i czy te oświadczenie musi mieć uzasadnienie?

Powrót