Apelacja

• Autor wątku Autor wątku aura30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aura30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Kiedy wyrok I instancji, tak na 100%, staje się prawomocny? Przykładowo dzisiaj 20.10.2022 r. mija 14 dzień na złożenie apelacji (wniosek o uzasadnienie był i uzasadnienie doręczono), a apelacja nie wpłynęła i przypuśćmy, że nie wpłynie. Czy to oznacza, że jutro jest już prawomocny? Wszędzie piszą, że po 14 dniach uprawomocnia się, a jeśli apelacja złożona została na Poczcie w ostatnim dniu (czyli dzisiaj), to ile sąd musi poczekać na wpływ apelacji? Czy w tym przypadku apelacja powinna być wysłana tak szybko, aby na ten 14 dzień dotarła do sądu?

Jak nie wpłynie apelacja to prawomocność następuje następnego dnia po upływie tych 14-tu przeznaczonych na jej wniesienie. Sąd zazwyczaj czeka 2-3 dni robocze po upływie ww. terminu na ewentualne wniesienie apelacji pocztą. Dopiero wtedy rozpatruje wnioski o nadanie klauzuli prawomocności lub wykonalności. Liczy się data stempla pocztowego, a nie kiedy apelacja faktycznie wpłynie do sądu. Czyli, jeżeli dziś mija termin na wniesienie apelacji, ale strona ją wniesie za pośrednictwem poczty listem poleconym, to termin jest zachowany, choć fizycznie przesyłka z apelacją dotrze do sądu dopiero w poniedziałek.

Dziękuję :) Tak też myślałam, ale mocno zastanawiałam się ile Sąd czeka na ową przesyłkę z ewentualną apelacją, przecież to nie jest ustalone w przepisach. A z Pocztą Polską rożnie bywa. :(

List polecony idzie 2-3 dni. Jeżeli miejsce nadania i doręczenia jest w tym samym mieście, a przesyłka została nadana do godz. 15-tej, to doręczenie powinno nastąpić już następnego dnia.

Witam,
Złożyłem apelację w sądzie okręgowym i została ona przyjęta. Dzisiaj dostałem pismo z sądu, że odbyło się posiedzenie niejawne i moja apelacja została odrzucona i dodatkowo mam do zapłaty koszty adwokata strony przeciwnej. Mam pewne wątpliwości bo nie dostałem odpowiedzi od strony przeciwnej na moją apelację a wg kpc jeżeli odpowiedź została złożona w terminie to sąd II instancji doręcza odpis odpowiedzi stronie składającej apelacje od wyroku.
W związku z tym mam pytanie - czy jeżeli nie dostałem odpowiedzi na apelację to rozprawa mogła się odbyć? bez mojego potwierdzenia otrzymania odpowiedzi?

Przecież nie ma obowiązku odpowiedzi na apelację. Druga strona mogła po prostu nie odpowiadać

Dlatego mam wątpliwości bo jeżeli druga strona nie odpowiedziała na apelację to dlaczego sąd obciążył mnie kosztami adwokata drugiej strony?
Rozumiem, że jak sąd obciąża mnie kosztami adwokata drugiej strony do taka odpowiedź wpłynęła w wyznaczonym terminie 14 dni.

Powrót