Aplikacja do pobierania plikow z serwisow web 2.0

• Autor wątku Autor wątku R2D2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

R2D2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich, jestem nowy na forum, dlatego nie wiem czy w dobrym subforum zalozylem temat.
Od pewnego czasu meczy mnie jedno pytanie ale nie moglem znalesc odpowiedzi na google.
Chcialbym napisac aplikacje/skrypt do pobierania plikow z serwisow web 2.0 ( np. youtube, wrzuta itp. ) i tu jest moj problem, jak to wyglada od strony prawnej, czy takie aplikacje/skrypty sa legalne ? Czy moge taka aplikacje sprzedawac ?
Odrazu chcialbym zaznaczyc, ze na tego typu serwisach tresc (pliki) tworza uzytkownicy.
Oczywiscie w licencji takiej aplikacji/skryptu wystapil by punkt o takiej tersci (badz podobnie napisany):
"Aplikacja przeznaczona do pobierania kopii swoich plikow badz plikow na ktore posiadamy prawa autorskie/dystrybutosrkie lub gdy autor pliku wyrazil zgode na jego pobranie."
"Autor programu/skryptu nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci za pobierana tresc"
"Jezeli nie akceptujesz wyzej wymienionych punktow, to korzystanie z programu jest nielegalne"

Mam nadzieje ze zrozumieliscie moj problem.
Pozdrawiam

P.s. widzialem temat o linkowaniu z wrzuta, ale moja aplikacja nie podaje gotowych linkow itp. uzytkownik sam generuje sobie taki link.

Pobieranie jest legalne, to rozpowszechnianie nie jest legalne. Tak więc program do pobierania (jak każda przeglądarka, program FTP itd) jest legalny.
No chyba, że ten program jakoś ma się "włamywać" do serwisów - np. pobierać treści do których normalnie nie ma się dostępu - wtedy to byłoby nielegalne.

Zalezy co rozumiec przez nielegalne ? zadne hasla kody nie sa zmieniane. Dlaczego mowie zalezy, poniewaz nie kazdy potrafi odczytac kody zrodlowe, a w owych kodach sa wskazane adresy pliku ktory znajduje sie na serwerze. Podam 2 przyklady serwisow:
1) Wrzuta.pl - sposob jest prosty jak mamy link np. http://uzytkownik.wrzuta.pl/audio/jakisplik.php to program generowal by adres http://uzytkownik.wrzuta.pl/aud/file/jakisplik.mp3
2) wyslony serwis. Mamy strone x.php w jej kodzie zrodlowym ( taki co udostepnia nam kazda przegladarka ) jest wpis token=12345678 id=2345678. Sprawdzajac cache naszej przegladarki widzimy ze pobiera plik z jakiegos adresu np. http://www.server.strona.pl/plik?id=2345678&t=12345678 . Analogicznie tworzymy kazdy kod.
Odrazu zaznacze ze zaden plik html/php/xml nie wymaga autoryzacji ani podania hasla, nie jest tez pobierany skrypt php tylko zrodlo ktore oficjalnie dostaje przegladarka i przetwarza nam w gotowa www.

Moze wydawac sie to rtoche nie zrozumiale. Mozesz poprostu rozwinac mysl "wlamywac" ?

Witam, to jak z tym jest do konca ? Nic mi nie moga zrobic ? I czy to samo dotyczny stron erotycznych dzialajacych na tej samej zasadzie ?

Chcialbym odrazu zaddac inne pytanie nie zasmiecajac forum.

Chcialbym otworzyc witryne rozrywkowa ktora udostepniala by zasoby z youtube itp., jak to na dzien dzisiejszy wyglada, musze miec jakies pozwolenie ? Jak tak to gdzie moge je dostac i za ile ?
Pozdrawiam

Powrót