Aplikacja komornicza 2011 - dla tych co zdali

• Autor wątku Autor wątku volvos24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy wszyscy znaleźli już patronów, czy są jeszcze tacy, którzy nadal szukają?

W Białymstoku jest z tym spory problem,
chodziłem, pytałem i nic.
Chyba zdam sie na Izbę ......

Ja wysłałem do wszystkich kancelarii w Warszawie i w Krakowie i cisza :/

W Krakowie i Warszawie taka korespondencja utonie w tysiącach innych listów..nie wiem czy nie warto zainwestować w bilety i pojechać tam i poskładać osobiście.
Wiem wiem..karkołomne zadanie, ale może przynieść efekt.

Według informacji uzyskanych od Izby w Warszawie dokumenty jakie należy dostarczyć:
1.wniosek wraz z podaniem patrona jeżeli jest i dobrze by było dołączyć oświadczenie patrona
2. Zaświadczenie o niekaralności
3. Oświadczenie o braku postępowania karnego, karno-skarbowego

Czy macie takie same informacje

Wniosek należy składać do 30 listopada w przypadku Izby warszawskiej

Szkoda, że nie informowano wcześniej o braku możliwości wpisu do innej rady :/

Ja już mam patrona. Udało mi się znaleźc prace drogą mailową. Co do obecnego okresu, większość miejsc jest już zaklepanych więc jest nielada problem. Byłem we wtorek po egz. Na rozmowie wstępnej i przede mną już złożono 15 podań. Więc teraz będzie jeszcze więcej.

P.S. Naturalnie do maila załączałem cv ze zdjęciem i list motywacyjny. Mam nadzieje że o fotce wszyscy pamiętają?

Witam Wszystkich!
Dzwoniłam do Izby w Poznaniu i tam otrzymałam informację, że wniosek o wpis składa się ze względu na właściwość patrona i nie jest to narzucone miejscem zdania egzaminu ani zamieszkania. Sama już nie wiem komu wierzyć…..
:mad:

Chyba wszyscy którzy mają wątpliwości co do miejsca wpisu muszą dokładniej przestudiować ustawę o komornikach sądowych i egzekucji.
art. 26 pkt. 6:

"Wpis na listę aplikantów komorniczych następuje na podstawie uchwały rady izby komorniczej właściwej ze względu na miejsce złożenia zgłoszenia, o którym mowa w art. 29d ust. 1 pkt 3. W uchwale tej rada izby komorniczej obowiązana jest wskazać komornika, w którego kancelarii aplikant komorniczy jest albo zostanie zatrudniony."

Witam! Co do pomysłu chodzenia po kancelariach to ja właśnie to zrobiłem w poprzednim tygodniu.Zacząłem w poniedziałek i zakończyłem w piątek.Byłem chyba we wszystkich kancelariach w Warszawie i w większości nie byli zbytnio zadowoleni,że aplikant chodzi i zakłóca pracę kancelarii pytając o patronat.Powiem wam,że raczej są zdecydowanie za wysyłaniem CV na maila co znacznie ułatwia im prace. Ale wracając do chodzenia to razej nie przyniosło żadnych oczekiwanych efektów....a kancelarie w Warszawie są na tyle bardzo rozrzucone po mieście,że nieźle się trzeba najeździć i nachodzić.I jedno powiem niemożliwe jest aby dokonać tego w 1 lub 2 dni.Przynajmniej trzeba poświęcić 3 dni. Zatem dobrze radze szkoda tracić czas lepiej wysłać mailem dla jak jeszcze patrona nie macie.No mi jak narazie się nie poszczęściło w znalezieniu patrona i nadal poszukuję,ale mailowo i choć mam duże doświadczenie w pracy w kancelariach prawnych i pracy w sądzie, narazie żadnego odzewu.Ale nie ma się co smucić i trzeba myśleć pozytywnie i jak się nie uda to napewno rada znajdzie jakiegoś fajnego patrona. :D Pozdrawiam i życzę powodzenia i owocnych poszukiwań dla tych co jeszcze szukają,a dla tych co już mają GRATULUJĘ :grin:

Wiecie może według jakich kryteriów izba przyznaje patrona ? Jeżeli np. mieszkam w Krakowie to przydzielają mi komornika z Krakowa czy mogą np. z Katowic ?

Izba przydzieli patrona ze swojego okręgu. Czyli izba krakowska na pewno nie będzie władna przydzielić komornika z Katowic. Czy jednak będzie to komornik, który ma siedzibę najbliżej miejsca zamieszkania, to już chyba będzie zależało od dobrej woli Rady (lub jej braku) oraz oczywiście tego gdzie tacy komornicy, którym da sie na siłę wcisnąć aplikantow, urzedują. Generalnie, ja będąc na Waszym miejscu bym starała sie, ze wszystkich sił, znaleść sobie pracodawcę samodzielnie. Moim zdaniem szanse, ze taki wyznaczony patron spełni Wasze oczekiwania są niewielkie. Postapicie jednak jak sami uznacie od za stosowne ;). Powodzenia! :)

P.s. A tak swoją droga to czemu ograniczacie sie tylko do
miast wojewódzkich? W powiatowych tez są komornicy, którzy niczym nie ustępują tym z wielkich miast. ;)

Ostatnia edycja:
lokata napisał:
P.s. A tak swoją droga to czemu ograniczacie sie tylko do
miast wojewódzkich? W powiatowych tez są komornicy, którzy niczym nie ustępują tym z wielkich miast. ;)

Niby tak ale trzeba jeszcze tam dojechać...

Moim zdaniem lepiej dojezdzać 20-30 km do komornika, którego się wybrało samemu niż np 100 km do tego przydzielonego przez Radę (na 95 % też "powiatowego"), u którego na dodatek na żadne kokosy raczej nie będzie co liczyć. Ale to oczywiście kwestia gustu.

Z tym się zgadzam ale chyba logiczne, że każdy na początku szuka patrona jak najbliżej

Jeżeli faktycznie szuka, to tak, ale jeżeli po pierwszych niepowodzeniach odpuszcza i zdaje się na radę, to racjonalnym i sensownym nazwać już to trudniej.

Szukając patrona miałbym również na względzie jego wiedzę. Żeby uniknąć problemów na egzaminie końcowym warto się uczyć od najlepszych ..........:-D

wiecie jakie dokumenty wysyla sie do Apelacji Gdanskiej? cos ciezko sie do nich dodzwonic, zreszta jak do Poznania

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót