Aplikacja komornicza 2011 - dla tych co zdali

• Autor wątku Autor wątku volvos24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kiepsko z tym Gdańskiem. Z tego co się dowiedziałem, to do końca listopada należy złożyć komplet dokumentów, które wymagane były do przystąpienia do egzaminu wstępnego. Moim zdaniem spora głupota, ale co zrobić. Jeśli masz patrona to powinieneś również załączyć jego zgodę na odbywanie aplikacji w jego kancelarii. Mam dziwne wrażenie, że chcieli jeszcze coś, ale teraz nie jestem sobie w stanie przypomnieć.

Do wniosku trzeba jeszcze załączyć uchwałę z wynikiem z egzaminu wstępnego.

Rzeczywiście, właśnie o tym zapomniałem. Zresztą kolejny raz można się zastanawiać w jakim celu chcą ten papier. Odpis uchwały komisji egzaminacyjnej doręczany jest przecież do właściwej Rady Izby.

Czy ktoś się kontaktował z izbą Warszawską? jakich dokumentów wymaga?

Ja rozmawiałem z izbą i z tego co pamiętam to chyba:
- wniosek,ale nie wiem skąd go trzeba wziąć,narazie się jeszcze tym nie interesowałem
2.zgodę komornika na zatrudnienie wnioskodawcy w charakterze aplikanta komorniczego(chyba,że takiego komornika nie masz to tylko wniosek)
3. kwestionariusz osobowy
4. zaświadczenie o niekaralności pobrane z Sądu,kolejne 50 zł
5. oświadczenie, że nie jest przeciwko wnioskodawcy prowadzone postępowanie karne o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe (art. 29 ust. 9 i 10 ustawy),
6. dwa zdjęcia do dowodu osobistego(akta + identyfikator)
7. kserokopię dowodu osobistego.
Totyle chyba będzie co zapamiętałem,możliwe że coś jeszcze.

Mam pytanie odnośnie zgody na zatrudnienie w charakterze aplikanta. Jak powinna ona wyglądać i czy może w ten sposób?:
Oświadczenie o objęciu patronatem

Wyrażam zgodę na podjęcie obowiązków patrona wobec przyszłego aplikanta komorniczego pana .......................... zamieszkałego w ......................... przy ul. ................................. Wyrażam również zgodę na zatrudnie pana ......................... w charakterzez aplikanta komorniczego. Oświadczam, że jako patron będę czuwał nad prawidłowym przebiegiem aplikacji i będę dbał o dobre przygotowanie aplikanta do zawodu.

Proszę o weryfikacje.:)

Bez problemu wystarczy. Za tę finezyjną końcówkę możesz nawet dostać medal z kartofla. ;)

volvos24 napisał:
Proszę o weryfikacje.:)
Moim zdaniem ok, choć wydaje mi sie, ze w zupełności wystarczyłoby jedno zdanie: "Wyrażam zgodę na zatrudnienie Pana/Pani.............., zamieszkalego......................, w charakterze aplikanta komorniczego." Ewentualnie można jeszcze dopisać czy w pełnym wymiarze czasu pracy, czy nie, bo dla niektórych izb moze być to istotne.

witam, ja pytałem w gdansku jakie dokumenty sa potrzebne do wpisu, to generlnie wyszlo na to ze identyczne co w POZNANIU. Nie trzeba miec wiec tych badan psycho za 270 zł.

Mam natomiast pytanie- Dostałem ucwałe o zaliczonym egzaminie, ale wpisali zle imiona moich rodzicow, probowlem dodzwonic sie do Poznania ale nie udało mi się. Wysłałem rowniez dzis maila. Jutro znow zadzwonie, ale moze ktos wie czy musze pismo napisac o sprostowanie tej uchwały?
Druga sprawa, to oswiadczenie ze nie jest prowadzone wobec mnie zadne postepowanie. Czy dobrze rozumiem, mozna takie oswiadczenie napisac samemu? czy trzeba po sadach latac zeby dostac takie zaswiadczenie/oswiadczenie.
Wiecie jakie zdjęcia są wymagane(rozmiar) takie jak do dowodu ?
Przeczytałem wątek ale nie znalazlem odpowiedzi.

dejvo1987 napisał:
witam, ja pytałem w gdansku jakie dokumenty sa potrzebne do wpisu, to generlnie wyszlo na to ze identyczne co w POZNANIU. Nie trzeba miec wiec tych badan psycho za 270 zł.

Mam natomiast pytanie- Dostałem ucwałe o zaliczonym egzaminie, ale wpisali zle imiona moich rodzicow, probowlem dodzwonic sie do Poznania ale nie udało mi się. Wysłałem rowniez dzis maila. Jutro znow zadzwonie, ale moze ktos wie czy musze pismo napisac o sprostowanie tej uchwały?
Druga sprawa, to oswiadczenie ze nie jest prowadzone wobec mnie zadne postepowanie. Czy dobrze rozumiem, mozna takie oswiadczenie napisac samemu? czy trzeba po sadach latac zeby dostac takie zaswiadczenie/oswiadczenie.
Wiecie jakie zdjęcia są wymagane(rozmiar) takie jak do dowodu ?
Przeczytałem wątek ale nie znalazlem odpowiedzi.

Zdjęcia jak do dowodu osobistego. Musisz dostarczyć zaświadczenie z KRK (Krajowy Rejestr Karny) i napisać oświadczenie (samemu masz napisać), że nie jest przeciwko Tobie prowadzone postępowanie karne ani karno-skarbowe a do tego ma się znaleźć "formułka" z ustawy o komornikach chyba art 12 ale nie jestem pewny a nie chce mi się sprawdzać:)

Ostatnia edycja:
dejvo1987 napisał:
... probowlem dodzwonic sie do Poznania ale nie udało mi się. Wysłałem rowniez dzis maila. Jutro znow zadzwonie,
W zeszłym tygodniu było wyjazdowe szkolenie - Rada Izby była nieczynna.
:cool:

A skąd kolega wie gdzie szkoli sie izba poznańska? O innych tez posiadasz informacje? Moze jeszcze zrobimy ranking, kto miał fajniejsze szkolenie? ;)

Szkolenie jak szkolenie ... :cool:

Nie było tak ciężko.

Żadnego rankingu mi tu proszę nie robić.

Ostatnia edycja:
Mam takie dwa pytania i mam nadzieje,że ktoś mi odpowie:
1. Do kiedy trzeba składać dokumenty w Izbie Warszawskiej?
2. Mam propozycje patronatu od komornika,ale niestety jest to praca na pół etatu i tu mam zapytanie: Czy przyjąć ten patronat czy poczekać jak rada mi wyznaczy patrona,który da mi może cały etat.Jaka jest reguła jak rada kieruje do komornika,też pół etatu,czy komornicy dają wtedy cały etat.
Proszę zorientowanych o odpowiedź.

Mi się udało znaleźć patrona 8 minut od mojego miejsca zamieszkania na piechote:D Krótko mówiąc miałem szczęście. Niestety najniższa krajowa, co nie zmienia faktu, że przeliczając oszczędność na benzynie wychodzi jakbym zarabiał 1500:D Kolego odnośnie twojego pytania, to z radą bywa różnie, ale nie liczyłbym na cuda i przyjęcie na pełny etat. Jak zdążyłeś pewnie zauważyć, to w tym roku aplikacja jest mocno zapchana.

dzisiaj dostalem telefon z Rady Izby Komorniczej Gdansk w sprawie dokumentow , ktore wyslalem. Potwierdzam, wymagaja tych samych dokumentow, ktore obowiazywaly na egzamin konkursowy, oraz wniosek o wpis na liste aplikantow komorniczych (z sygnatura GRK 835/11), kwestionariusz osobowy i odpis uchwaly komisji egzaminacyjnej. Niestety wymagaja rowniez oryginalow zaswiadczenia lekarskiego i psychologicznego :mad:

chorzy ludzie ;o po co robia pod górke trzeb znowu wydać 270 zł na badania ;o Generalnie zbieranie tych dokumentów to z tydzień jesli ktoś pracuje ;/ żenada

mozna poprosic zawsze o odpis tych zaswiadczen tam gdzie sie robilo badania, a nie robic badania od nowa. wychodzi laczny koszt 50zl. ale nie zmienia to faktu, ze troche zamieszania jest

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót